2024. március 29., péntek

Késik az átadás

Száztíz nappal tolódik el a palicsi wellnessközpont befejezése
A munkálatok az építkezés második fázisánál tartanak (Gergely Árpád felvétele)

A munkálatok az építkezés második fázisánál tartanak (Gergely Árpád felvétele)

Az épülő palicsi wellnessközpont és élményfürdőben zajló munkálatokat ma délelőtt megtekintette Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Nebojša Darabošnak, a Palics Park Kft. igazgatójának társaságában. Az építkezési terület bejárását követően a polgármester az újságíróknak elmondta, hogy a koronavírus miatt csúszik az élményfürdő építési munkálatainak a befejezése.

– Az építkezés második fázisa márciusban kezdődött meg, és a tervek szerint 250 napon belül, vagyis ez év végéig kellett volna befejeződnie. A járványhelyzet és annak következményei miatt azonban a kivitelezők ötven százalékos kapacitással dolgoztak, és ennek következtében a munkálatok 110 napot kitolódnak, így a jövő év március elején fejeződnek majd be. A projektum megvalósításával fejlődni fog a fürdő-, illetve a kongresszusi turizmus, és ez tükröződik majd a gazdasági életben is, hisz több hazai és külföldi befektetőt fog Palicsra vonzani – nyilatkozta a polgármester, majd köszönetet mondott a kivitelező vállalatnak a szerződésben foglaltak betartásáért.

Az építési terület teljes nagysága 4,4 hektár, jelenleg 2,8 hektáros területen zajlik a munka, a wellnessközpontnak pedig 3000 négyzetméternyi fedett területe lesz. Az élményfürdőben öt külső és öt belső medence kap helyet, és a tervek szerint egyidejűleg összesen 2500 fő befogadására lesz alkalmas. Nebojša Daraboš az építkezés második fázisának eddig befejezett munkálatairól számolt be a médiának.

Stevan Bakić polgármester megtekintette az épülő fürdőkomplexumot (Gergely Árpád felvétele)

Stevan Bakić polgármester megtekintette az épülő fürdőkomplexumot (Gergely Árpád felvétele)

– Elkészült az egyik külső medence betonszerkezete és gépesítése, valamint a külső elrendezése. A vízvezeték- és vízelvezetési hálózat csöveinek egy részét már lehelyeztük, jelenleg pedig az elektromos berendezések beszerelési munkálatai zajlanak. A terület nagyobb részének a szigetelése is a végéhez közeleg, hamarosan pedig megkezdődik a járda betonkockáinak a lehelyezése. Az egyik csúszdatorony már elkészült, a másik kiépítése pedig hamarosan befejeződik. A belső medencék épületfalainak egy része már megvan, és az emeleti rész falainak az építése is megkezdődött. A tető vasszerkezete a leghosszabban tartó munkafolyamat, hisz annak egy része műhelyben készül, nem a nyílt terepen. A termálvizes medence lapjainak egy részét már lehelyezték, és befejeződtek a gyermekmedence és a hidromasszázs-medence munkálatai. Emellett egy relaxáló és egy csúszdás medence épül majd. A fürdő két termálkútból kapja majd a vizet – részletezte az igazgató.

A palicsi welnessközpont alapkőletétele 2018 decemberének közepén történt meg. A projektum megvalósítása két fázisból áll, a beruházás városi, tartományi, valamint köztársasági eszközökből valósul meg, teljes összege pedig 1 milliárd 11 millió dinár.

Újságírói kérdésre Nebojša Daraboš Palics további beruházásaira is kitért.

– A rendelkezésünkre álló anyagi eszközökből a palicsi homokos strand élményparkjának kiépítését tervezzük, már aláírtuk a szerződést a kivitelező vállalattal. Felújításra kerülnek a palicsi nyilvános illemhelyek, ennek munkálatai még az idén megkezdődnek. A Kisvendéglő előtt található toalett felújítása lesz az első, majd a homokos strandon lévővel folytatjuk. A Női strandon található illemhely egy része lebontásra, a másik része pedig felújításra kerül – magyarázta az igazgató.