2024. április 24., szerda

Hegyesi LITERAtúra 2020

Ma kezdődik a háromnapos irodalmi rendezvénysorozat Kishegyesen

 Nagy hagyománynak örvend a Hegyesi LITERAtúra rendezvénysorozat, amely korábban a Csépe-napok elnevezését viselte.

Az idén a kishegyesi helyi közösség, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Kishegyesi Könyvtár szervezi meg a rendezvénysorozatot, valamint közreműködik a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola.

Sipos Tibor, a kishegyesi helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy a szokásostól eltérő helyszínen lesznek a programok.

– A járványveszély miatt olyan helyszínt választottunk, ahol nagyobb a tér, és lehetséges az előírt távolság betartása. A korábbi években a könyvtárban és a helyi közösség tetőterében tartottuk az eseményeket, most viszont a színháztermet választottuk erre a célra. A műsorok többségét ott tartjuk meg, a könyvbemutatót pedig a tűzoltóotthon nagytermében. Helyszínek tekintetében ebben tér el az idei év a korábbiaktól. Emellett két szokásos műsorszám, az Irodalmi kaszinó és az Irodalmi randevú az idén elmarad. Ezeken több idős résztvevő és fellépő is megjelenik, és mivel ezeket a rendezvényeket nagy térben nem lehet megszervezni, kis térben pedig kockázatos lenne, ezért úgy döntöttünk, hogy ez idei rendezvényből kimaradnak – mondta el Sipos, majd azzal folytatta, hogy az idén nem tudták megünnepelni a falunapot március 21-én. Emiatt nem tudták kiosztani a falu elismeréseit, és a Magyar Szó tervezett élőújságja is elmaradt. Ezeket a programokat az irodalmi rendezvénysorozat keretében fogják megtartani.

KÖNYVBEMUTATÓ, SZAVALÓVERSENY, MAGYAR SZÓ-ÉLŐÚJSÁG

 Az idei Hegyesi LITERAtúra irodalmi rendezvénysorozat háromnapos lesz, és ma 18.30 órakor kezdődik a Kishegyesi Könyvtár falán lévő emléktáblák megkoszorúzásával, majd 19 órától a tűzoltóotthonban kerül bemutatásra Ninkov Kovacsev Olga: Nemes Fekete Edit kerámiaművészete című könyve. Közreműködik Nemes Fekete Edit kerámiaművész, Kishegyes díszpolgára, Ninkov Kovacsev Olga szerző, művészettörténész, Silling István néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanár és Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója. A program szeptember 25-én, pénteken 10 órától az Aranyeső Vers- és Prózamondó Találkozóval és a X. Arcok Üveg Mögött Műfordítások Vers- és Prózamondó Találkozóval folytatódik. Az esemény a Kishegyesi Könyvtár és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének közös szervezésében valósul meg. 11 órától Kovács Jolánka műfordítóval Hajvert Ákos beszélget, majd a műsor 18 óra 30 perckor folytatódik, a 75 éves Magyar Szó fotókiállításával. 19 órakor veszi kezdetét az ünnepi műsorra, amelyen fellépnek az Aranyeső nyertes szavalói, és kiosztásra kerül a díszpolgári cím, valamint a falu köszönő oklevelei. Ezt követi a Magyar Szó élőújságja, amelynek vendégei a Magyar Szó szerkesztői.

A rendezvénysorozat utolsó napján, szeptember 26-án, 19 órától bemutatásra kerül A három aranygyűrű című zenés mesejáték, a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában. A könyvbemutató kivételével minden esemény a színházteremben zajlik.

 A Hegyesi LITERAtúra 2020 rendezvénysorozatot anyagilag a Magyar Nemzeti Tanács támogatja, s az esemény egyben az MNT kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.