2024. április 24., szerda

Ki vásárolja fel a vajdasági földeket?

Sokak szerint az államfő öccse áll a felvásárlás mögött

Aleksandar Vučić szerb államfő ma energikusan cáfolta mindazokat az állításokat, miszerint öccsének, Andrejnek földjei lennének Vajdaságban. Felszólította a médiát, hogy mutassák meg, hol van akár egy vajdasági telek is a testvére nevén. Az államfő így reagált Jelisaveta Vasilićnak, a kormány korrupcióellenes tanácsa tagjának azon kijelentéseire, miszerint Andrej Vučić áll a termőföldek felvásárlásának háttérben,legalábbis sok helyen így tartja a szóbeszéd. Mint Vasilić leszögezte, nagyon nehéz ezekhez a bizonyító dokumentumokhoz hozzájutni, mert az állami intézmények folyamatosan akadályozzák a korrupcióellenes tanács munkáját, s ez jól mutatja a hatalom korrupcióhoz való viszonyulását.

Vasilić elmondta, hogy jelenleg azon dokumentáció begyűjtése folyik, amelyek a vajdasági mezőgazdasági szövetkezetek privatizálásával kapcsolatosak – jelenti a 021.rs a Betára és a NIN-re hivatkozva.

– A hatalom, vagy a hatalomhoz közeli szervezetek szinte minden komolyabb korrupciós ügyben benne vannak, ezért ahogyan csak tudják, akadályozzák a munkánkat – szögezte le Vasilić, majd rámutatott, hogy Dragan Sikimić, a Korrupcióellenes Ügynökség igazgatója és Nela Kuburović igazságügyi miniszter párttársak.

– Mit gondolnak , hogyan kereshetett Nela Kuburović férje 28 millió eurót az állammal való üzletelése során – ebből csak áprilisban 3 milliót tett zsebre, amikor a legrosszabb volt a járványhelyzet. A feleségét mégsem ítélték el korrupció miatt. Az ilyen ügyekben mindig az illetőhöz közeli személyeket kell vizsgálni. Gondolja, hogy nincs Nela Kuburović férje – aki egyébként Darija Kisić Tepavčević testvére –, üzleti életének köze a köztársasági válságtörzsben jelentős szerepet betöltő doktornőhöz vagy feleségéhez, Kuburović asszonyhoz? Hát persze, hogy van! – fejtette ki véleményét Vasilić, aki szerint a tanács munkájára akkora nyomás nehezedik, hogy gyakorlatilag nem tudják a feladatukat végezni.