2024. április 18., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Pót

Egy ideje arra lehetünk figyelmesek, hogy a beszélők a pótkocsi összetett főnév helyett előtagjával élnek, és a pót szóra átviszik az összetétel  jelentését: Rámhúzta a pótot az autópályán előző kamion. – Mint közülünk oly sokan, én is forgózsámolyos pótot húztam a C+E tanfolyamon.  – Ha „CE” jogosítvánnyal kamiont vezetnél, vagy nehéz pótot húznál, és munkát vállalnál, akkor GKI vizsgát kell tenned.

– Azt is le kell akkor szögezni, hogy a vonófej sem olyan, mint a legtöbb 2 tengelyes (forgózsámolyos) pótot húzó teherautónál. – A pótot a beosztottadhoz nem kell hozzárendelni, csak be kell tenni ugyanabba a garázsba, ahol ő van, és magától elkezdi használni. – Azon kell agyalnod, hogy milyen sorrendben rakd meg a gépet és a pótot. – Ma még futnak laprugós pótok, teherautók, sőt buszok is. – Hányszor, de hányszor hagytuk abba a ganérakodást, mert már nem tudtuk tovább púpozni a pótot? – Még a póton van, de 90 mázsát saccolok a bő fél hekiről. – Tehát Szlovákia, Románia is lehet rakodási helyszín, illetve Ausztriában is elő szoktuk húzni a pótot, hogyha ott akasztunk keresztbe. – Minden kamion ugyanazt a pótot húzza, nálunk nincsenek pótcserék. – A pótot nemzetköziben használtuk, már fél éve áll, teljesen rendben van jó fékkel. – A vontató jármű vontathatja-e a hozzá kapcsolandó pótot? – Ha egy kamionról lecsatlakoztatjuk a pótot, akkor azzal mi van? – Leakasztom a pótot, és már húznék is kifelé a megjelölt várakozóhelyre, amikor szalad ám a cseh fickó, valami nyavalyával a kezében, és éktelenül kiabál. – Érdeklődnék, hogy hol, hogyan és mennyiért lehet kamiont és pótot lízingelni.

Kivételesen az is előfordul, hogy más összetett szó (pótszerszám, pótfelszerelés, pótzárthelyi, pótvizsga, pótjelszó stb.) helyett szerepel a pót: Be szeretné hozni műhelyünkbe szerszámát javításra vagy karbantartásra és pótra van szüksége? – A családi nyaralásra elviszed a teljes triatlonos felszerelést, s mindenből még pótot is. – Jöhetnek pótot írni. – Legalább lehet menni együtt a pótra. – Főleg mikor pótra készültök... – Ha sok a várakozó utas, kérlek, használd a pótot! – Aztán a kétlábúak karácsonyi szokásait próbálja megfejteni, sikerül is neki, de ekkor meg elutaznak a gazdái, és egy pótra hagyják.

Az a jelenség, hogy összetételnek előtagja vagy jelzős szerkezetnek bővítményi tagja átveszi az összetett szónak, illetve a szószerkezetnek a jelentését, nem ismeretlen a magyar nyelv történetében. Például: üvegpalack > üveg, repülőgép > repülő, feketekávé > fekete, lábas edény > lábas, farkas állat >  farkas stb.