2024. április 18., csütörtök

Lakatos Mónikáé a világzene legrangosabb elismerése

Az idén Lakatos Mónika magyarországi világzenei énekesnő kapja a WOMEX (World Music Expo), a világ legrangosabb világzenei rendezvény életműdíját. A méltán híres nagyecsedi oláh cigány közösség kiemelkedő alakja a méltatás szerint három formációban és szólóénekesként is lélegzetelállító tehetségről, szakmai alázatról tett tanúbizonyságot, s a díjjal a több évtizedes pályafutását ismeri el most a nemzetközi zenei közösség.

Az ebből az alkalomból megrendezésre kerülő gálakoncertet október 24-én rendezik meg a Budapest Ritmo feat. WOMEX keretében. Ezt megelőzően rendhagyó körülmények közepette több világzenei koncertet is megrendeznek a magyar fővárosban. Így október 9–10-én rendezik meg a Budapest Ritmo Pikniket 15 ingyenes szabadtéri koncerttel. Az idei WOMEX rendezvényeit egyébként nagyrészt a világhálón keresztül tartják meg, de a világzenei szemle zárórendezvénye október 22-e és 24-e között a MÜPA két színpadán lesz megrendezve, négy magyar zenekar: a Dalinda, az Ötödik évszak, a Babra és a Magos együttes lép majd fel élőben.

Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője az első roma, és a Muzsikás együttes után a második magyar díjazott. Az énekesnő az autentikus roma népzene kivételes előadója, törékeny termetéből elsöprő intenzitással tör elő a mélyen átélt zene. Gitár és kanna kíséri hangját, megszólaltatva egy közösség hagyományát és személyes sorsokat.