2024. március 29., péntek

Újra „együtt” az ABBA

A múlt század hetvenes éveinek legendás eurodiszkó zenekarának tagjai: Agnetha Fältskog (70), Björn Ulvaeus (75), Benny Andersson (73) és Anni-Frid Lyngstad (74) egy londoni stúdióba vonultak, hogy együtt dolgozzanak a 2022-ben esedékes ABBAtar elnevezésű hologramturnéjukon. A „fellépésekkel” a zenekar megalapításának 50. évfordulójáról terveznek megemlékezni, de jövőre 5 vadonatúj dallal is előrukkolnak. E dalok közül hármat már tavaly ki szerettek volna adni, de különféle műszaki okok, a későbbiekben pedig a pandémia miatt elhalasztották ezek megjelentetését.

Az 1972-ben megalakult svéd zenekar két évvel később vált ismertté, amikor is a Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, innen kezdve pedig éveken keresztül uralták az európai könnyűzenei színteret. Az ABBA nevet Stig Anderson találta ki a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Az első B tükörképként írva összetéveszthetetlenné tette, könnyen megjegyezhető, s bárki számára könnyen kimondható, rögtön le is védették. Pályafutásuk során több mint 100 dalt jelentettek meg, és kb. 400 millió lemezt adtak el. Az együttes tagjai 1982 végén elhatározták, hogy szünetet tartanak, ami végül igencsak elhúzódott, és az ABBA végét jelentette. Húsz évvel később, 2004-ben az Our Last Video című rövidfilm erejéig ismét összeállt a zenekar, de miután leforgatták a filmet, nem folytatták az együttműködést.

A svéd zenekar tekinthető az első profi módon menedzselt popcsapatnak. Ők készítették az első, mai szemmel kezdetleges videoklipeket is, melyek hozzájárultak az együttes népszerűsítéséhez. Nagyszabású koncertkörutak, évente új nagylemez, mindegyiken több nagy sláger jellemezte fennállásuk évtizedét. A hologram-koncertekkel először egy amerikai cég rukkolt elő, amelyik halott sztárokat keltett életre a modern technika segítségével, mozgó és életnagyságú hologramfigurák formájában. A hanganyagot régi koncertfelvételekről „kölcsönözték”, a látványt pedig koncertvideókból, illetve dublőrök segítségével, s az egészet szépen összeszerkesztették. Az első ilyen koncert „fellépője” az 1996-ban megölt rapsztár Tupac Shakur volt az amerikai Coachella fesztivál színpadán. A zenekar élőben játszott, az így életre kelt rapper pedig a szemtanúk szerint olyan élethűen mozgott három dimenziósan, mintha tényleg ott lenne a fellépésen. A közönség állítólag vette a lapot és őrjöngött, mint ahogyan a zenekritikusok is, csak ők egészen más okból kifolyólag. Az idén a 2012-ben 49 évesen elhunyt Whitney Houstont „támasztották fel” egy hologramturné erejéig.