2024. április 16., kedd

Nem lesz egységes európai minimálbér

Von der Leyen egy uniós keretrendszer kialakítására tett javaslatot
Ursula von der Leyen (Fotó: Beta/AP)

Ursula von der Leyen (Fotó: Beta/AP)

Az egységes európai minimálbér régi téma az Európai Unió tagországaiban. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke egy héttel ezelőtt tartott évértékelő beszédében a több felmerülő kérdés mellett ismét felvetve a témát javaslatot tett egy keretrendszer kialakítására, amelyhez a tagállami szintű minimálbér meghatározásánál alkalmazkodnia kell majd az adott országnak – írja a tportal.hr. Az EB elnöke szerint tisztességtelen verseny folyik az öreg kontinens munkapiacának egészén, aminek a kárát azok látják, akik a munkapiac becsületes résztvevői szeretnének lenni.

– Az alullicitáló bérdömping rombolja a munka méltóságát, megbünteti azokat a vállalkozókat, akik korrekt bért fizetnek dolgozóiknak, csorbítja az egészséges munkapiaci versengés tekintélyét. Ennek érdekében az uniós bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy dolgozzák ki a tisztességes minimálbérrendszert. A munkát meg kell fizetni, tisztességes minimálbérre van szükség – mondta von der Leyen.

Az Unió tagállamai eltérő megközelítést alkalmaznak a legalacsonyabb garantált bérek meghatározásában. Az Európai Unió 21 országában törvény szabályozza a minimálbér összegét, hat tagállamban pedig kollektív szerződések határozzák meg. A legalacsonyabb bérek értéke országonként változik, a fejlettségtől, az életszínvonaltól és a társadalmi érzékenységtől függően.

Az Eurostat idei adatai szerint a legalacsonyabb bruttó bért Bulgáriában fizetik a dolgozóknak, ennek értéke 312 euró, legmagasabb minimálbért pedig a luxemburgi munkások kapják, ennek összege 2142 euró. Horvátország a sor végén kullog 546 eurós minimálbérrel, de Magyarországon, Romániában, Lettországban a 400 és 500 euró közötti értékkel még nyugati szomszédunknál is kisebb a legalacsonyabb garantált bér. A tagállamok közül Németország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Írország az élmezőnybe tartozik az 1400–1700 eurós minimálbérezéssel. Szerbiában a törvény 30 022 dinárban határozza meg a nettó legalacsonyabb fizetés értékét, a nemrég megszületett bérmegállapodás szerint jövőre 32.126 dinár lesz – ez sajnos még a bulgáriai értéket sem éri el.

A vélemények, tervek, egységesítések mellett az Európai Bizottság kezdeményezése egyelőre nem az egységes minimálbér meghatározása uniós szinten, nem is a nemzeti minimálbér-rendszerek megváltoztatása. A von der Leyen által meghatározott jelenlegi cél az, hogy a minimálbér értéke tisztességes legyen.

Az európai szakszervezeteknek és a munkáltatóknak a tisztességes minimálbér megszabásával kapcsolatos tárgyalásának a második szakasza szeptemberben ért véget. Az Európai Bizottság október második felében adja ki az irányelvekre vonatkozó javaslatát, amelynek szabályai minden tagra vonatkoznak.

Ana Milićević Pezelj, a Horvát Független Szakszervezetek Szövetségének (SSSH) társadalmi párbeszédért és közpolitikáért felelős ügyvezető titkára maga is részt vett a tárgyalásokon. Elmondása szerint a szakszervezetek azt követelik, hogy a minimálbér az egyes országok középértékének legalább 60 százaléka, vagyis az átlagfizetés 50 százaléka legyen.