2024. április 23., kedd

Elő a bizonyítékokkal!

Valótlanságnak nevezte a leendő montenegrói kormányfő állításait Aleksandar Vučić – Személyesen nem hívja meg Belgrádba Krivokapićot, erről döntsön inkább a kormány

Túlságosan is hosszú ideig volt a balkáni keselyűk támadásának a célpontja Szerbia – reagált tegnap a Montenegróból eredő vádakra Aleksandar Vučić államfő. Mint ismeretes, az új montenegrói hatalmi koalíció tagjai, közöttük Zdravko Krivokapić leendő kormányfő is olyan nyilatkozatokat tett a napokban, melyek szerint Vučić Milo Đukanovićtyal közös üzletekben érdekelt, s a Belgrád víziváros projektumban is mindketten haszonélvezőknek számítanak. A szerb köztársasági elnök arra szólította fel a Krivokapićot, hogy minél előbb hozzon nyilvánosságra minden olyan adatot és bizonyítékot, amely a Đukanovićtyal való üzleti kapcsolataira utal. Hozzátette, biztos benne, hogy csupán két út létezik: vagy azt mondja, hogy hazudott, vagy pedig előáll a bizonyítékokkal. „Mivel tudom, hogy bizonyítékai nem lehetnek, egy út marad” – állapította meg Vučić a rendőrképző központ 23. és 24. generációjának ünnepélyes köszöntését követően adott nyilatkozatában.

Aleksandar Vučić a rendőrképző központ 23. és 24. generációjának ünnepélyes köszöntésén (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić a rendőrképző központ 23. és 24. generációjának ünnepélyes köszöntésén (Fotó: Beta)

A szerb államfő szerint az elmúlt húsz napban a Montenegróból érkező kijelentések nevetségesek. Először, mint mondta, arról lehetett hallani, hogy ő maga döntötte meg Đukanovićot és segítette hatalomra az ellenzéket, aztán azt beszélték, hogy Đukanovićtyal működik együtt és támogatta a választásokon, most pedig már azt állítják, hogy csak gyengíteni akarta a montenegrói államelnök befolyását, de nem akarta éppen lerombolni a hatalmát. Vučić szerint ezek olyan valótlanságok, amelyekkel kár foglalkozni. Szerbiával és vele kapcsolatban a mögöttünk álló időszakban még számos olyan kijelentés elhangzott Podgoricán, amelynek semmilyen valóságalapja nincs, de ezekre nem kell az országnak minden egyes alkalommal reagálnia, egyszerűen nem érnek annyit – mondta. Vučić közölte azt is, elég meghallgatni újra, hogy ugyanazok az emberek mennyire egymással ellentétben álló kijelentéseket közöltek mindössze néhány hét leforgása alatt, s ezzel mindenki számára világos lesz, mennyire lehet komolyan venni ezeket a mondatokat.

A köztársasági elnök úgy értékelte, hogy Montenegró meg a régió többi országa túlságosan beleavatkozik Szerbia belügyébe. Montenegró és a többi ország például elismerte Koszovó függetlenségét, s ezzel a Biztonsági Tanács 1244-es határozatával ellentétes döntést hozott, és beleavatkozott Szerbia belügyeibe megkérdőjelezve területi integritását – említette meg Vučić. Hozzáfűzte: Szerbia csupán annyit akar, hogy gondoskodhasson az országhatárain kívül élő szerbségről, erre pedig minden joga megvan a nemzetközi és európai konvenciók értelmében, így senki nem is tilthatja meg számára ezt a gondoskodást – húzta alá az államfő.

Az új montenegrói vezetőséggel kapcsolatban közölte, hogy nem ismeri személyesen a választások nyertesének számító három koalíció egyik vezetőjét sem. Ennyit arról, mennyire igyekezett befolyásolni a montenegrói választások kimenetelét – értékelte.

A Ðukanovićtyal kapcsolatos állításokról szóló újságírói kérdésekre válaszolva Vučić elmondta, szerinte Ðukanović azt sem igazán tudja, hol van a Belgrád víziváros, egyik találkozójukon sem esett szó erről a projektumról, annak ellenére, hogy rendkívül lényeges beruházásról van szó. Mint mondta, azt is írták már a lapok, hogy a testvérének a tulajdonában áll egész Vajdaság, de, mint mondta, egyetlen olyan helyre sem tudnának senkit elvezetni ezek a személyek, amely valóban Andrej Vučićé lenne.

A leendő montenegrói kormányfő esetleges belgrádi látogatásával kapcsolatban közölte, szégyen lenne, ha Krivokapić úgy érkezne Belgrádba, hogy nem mutatná meg a nyilvánosságnak a bizonyítékait Vučić és Ðukanović közös üzleteiről. Nemcsak Szerbia, hanem a Balkán egésze szempontjából lenne fontos az, ha tiszta vizet öntene a pohárba – állapította meg Vučić. Hogy mikor járhat Belgrádban, az majd Ana Brnabić kormányfőtől vagy a leendő szerb kormány vezetőjétől függ – tette hozzá.