2024. április 19., péntek

A belgrádiak keresnek a legjobban

A tartományi átlagbér a köztársasági alatt – Vajdaság élen jár a kivitelben

A fővárosiak a szerbiai átlagbér 124 százalékát keresik meg, így legnagyobb a bevételük az egész országban. Belgrád vezet a foglalkoztatás tekintetében is: a város lakosságából 7 százalékkal többen dolgoznak az országos átlagnál – derült ki a regionális gazdasági egyenlőtlenség elemzéséből, melynek eredményeit a második negyedévre vonatkozó Trendek (Trendovi) c. kiadványban tette közzé a Köztársasági Statisztikai Intézet.

A tanulmány szerzői megállapítják, hogy a szerbiai aszimmetrikus gazdasági fejlődés az utóbbi évtizedekben tovább mélyítette a területi aránytalanságot. Ha a nettó átlagkereset alakulása szerint figyeljük az egyes régiók fejlettségi szintjét, akkor az arány 1,5:1. A legmagasabb, mint fent említettük, Belgrádban, a legalacsonyabb pedig Šumadijában és Nyugat-Szerbiában. A fővárosi régióban az év első hat hónapjában a nettó átlagbér 73.277 dinár volt, a köztársasági átlag viszont 59. 222 dinár. Vajdaságban az átlag a köztársaságinak a 95 százalékát teszi ki, azaz 56.285 dinár. Dél- és Kelet-Szerbiában, valamint Šumadijában és Nyugat-Szerbiában az országos átlag 87 százalékának felel meg az átlagkereset.

Az év első felében Belgrádban volt a legalacsonyabb a munkanélküliség, mindössze 6,6 százalékot jegyeztek, ami 22 százalékkal alatta volt a köztársasági átlagnak, ugyanakkor Dél- és Kelet-Szerbiában 29 százalékkal meghaladta az országos, 8,5 százalékos átlagot.

Egyéb mutatóktól eltérően Belgrád a kivitelben nem dicsekedhet elsőbbséggel: 26 százalékban vesz részt az ország exportjában. Elemzők ezt azzal magyarázzák, hogy a főváros gazdaságában a szolgáltató tevékenységek dominálnak, azok viszont többnyire a hazai piacon vannak jelen, nem a nemzetközin. A kivitelben Vajdaság jár az élen 35,9%-os részesedéssel, majd Šumadija és Nyugat-Szerbia következik 21,4 százalékkal, valamint Dél- és Kelet-Szerbia 17 százalékkal.