2024. március 29., péntek

Bűz Újvidéken

Hétfőn este Újvidéket az őszi köd helyett förtelmes bűz lepte el, a város nagy részében a lakók kénytelenek voltak becsukni az ablakokat, mert elviselhetetlen volt az égett gumi és az égett műanyag szaga.

A helyi hírportálok arról számoltak be az este folyamán, hogy Ópazován a hulladéktároló lángra kapott, és a füst Újvidék felé terjedt. A Pazovai Rádió és Televízió szerint a helyi tűzoltókon kívül az újvidéki Čistoća Közvállalat dolgozói is részt vettek a tűz oltásában. A tüzet egy idő után sikerült részben eloltani, de a füst tovább gomolygott Újvidék felé. A hírportálokon rengetegen jelezték, hogy elviselhetetlen a bűz városszerte, a füst Kamenicán is problémát okozott.

Vajdaság-szerte nagy gondot okoznak a környezetre veszélyes, mérgező anyagokat tartalmazó, illegális hulladéklerakók, de nemcsak ezek okoznak problémát, hanem a legális szemétlerakókat sem rendezik megfelelőképpen. Jelenleg Vajdaságban minden település mellett szeméthegyek tornyosulnak, a mérgező hulladéktól szabadulni akarók pedig nagy összegeket fizetnek azért, hogy megszabaduljanak a veszélyes anyagok költséges és hosszan tartó folyamatot igényelő tárolásától. Ezért „nem árt” néha egy kicsit megszabadulni a felesleges, mérgező szeméttől, és ilyenkor előfordulnak a „véletlenül” keletkező tüzek. Sajnos ezek mind súlyos egészségügyi gondokat okoznak a káros anyagokkal „színezett” füsttel, nem beszélve a környezetet ért tartós, káros hatásokról.

Újvidék kijáratánál, a Temerini út mellett a regionális szemétlerakó a dombból lassan heggyé alakul, a nagy területet nagyon nehéz ellenőrizni, és mivel a szemétben sok pénz van, sokan járnak arrafelé a napi betevő falatjuk után kutatva. Aztán, ha egy-két „üzletember” megbíz pár csellengőt, hogy egy pirosért lobbantson fel pár friss, „ismeretlen anyagú és származású” szemétkupacot, nem kell csodálkozni a bűzön. Legfeljebb becsukjuk az ablakokat.