2024. április 19., péntek

Bringázás helyett faültetés

Hársfát ültettek Szabadka tiszteletére a kiskunhalasi bringabarátok, mivel az idei járványhelyzet miatt elmaradt a Kiskunhalas–Szabadka Barátság Kerékpártúra. A testvérváros bringásai a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében minden évben a Szabadka városnapját megelőző hétvégén több száz tagot számláló csoporttal tesznek látogatást városunkba, de az idei jubileumi biciklizést meggátolta a koronavírus.

A kiskunhalasi bringabarátok tizenkét főt számláló lelkes csapata szombaton reggel a helyi Szabadkai úton egy hársfát ültetett el Szabadka tiszteletére, így emlékezve a korábbi évek túráira. Király Gábor, a túra egyik szervezője lapunknak elmondta, hogy a kezdetekben még csak húszan bicikliztek Szabadkára, a későbbiekben azonban jelentősen növekedett a létszám.

– Körülbelül kétszázan szoktunk reggel hétkor Kiskunhalasról elindulni, hogy aztán több helyszínen megpihenve Szabadkára érjünk. Általában meglátogatjuk a városházát, és a város jellegzetes épületeit is megtekintjük. Ezt a barátságok erősítése céljából tesszük, hisz a szabadkaiak is szerveznek Kiskunhalasra biciklitúrát májusban, a városnapunk alkalmából. Idén lett volna a tizedik Kiskunhalas–Szabadka Barátság Kerékpártúra, de ez alkalommal csak a határig kerékpároztunk – mondta Király Gábor.

A fa ültetése az Európai Mobilitási Hét keretében zajlott, és részt vett rajta Fülöp Róbert polgármester is. Palásti Károly középiskolai tanár Juhász Gyula Szabadkáról és a faültetésről szóló költeményét olvasta fel.