2024. április 20., szombat

Nyelvhasználati kérdésekről

A szabadkai városi képviselő-testületi ügyek szolgálata tegnap közleményt adott ki, amelyben arról értesítik a nyilvánosságot, hogy dr. Pásztor Bálint, Szabadka város képviselő-testületének elnöke tegnap fogadta mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét és a testület küldöttségét. A megbeszélésen, amelyre a tanács elnökének kezdeményezésére került sor, szóba kerültek hivatalos nyelvhasználati, oktatási, művelődési és tájékoztatási kérdések is.

Szabadka hagyományos többnyelvűsége különösen nagy érték, a megőrzése épp olyan fontos, mint az az elvárás is, hogy a magyar nyelv teljes körű és egyenrangú használatban legyen mind a városi szintű közigazgatási eljárásokban – legyen szó építési, adóügyi, anyakönyvi vagy bármely más eljárásról –, mind pedig a város arculatát meghatározó köztéri feliratokon. A megbeszélés résztvevői megállapították, hogy Szabadka város területén a nyelvhasználati jogok jelentős mértékben megvalósulnak, a városvezetés pedig eltökélt az esetleg felmerülő problémák azonnali megoldásában, konstruktív partnerre találva a Magyar Nemzeti Tanácsban.

A találkozón emellett szóba kerültek még oktatási, kulturális és tájékoztatási kérdések is, egyebek között a közoktatási intézmények városi hálózatának megőrzése, a művelődési intézmények működése és fejlesztése, valamint a városi nagyberuházások: a Városi Könyvtár új olvasótermének kialakítása, amely Magyarország kormányának támogatásával és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével valósul meg, a Népszínház épületének befejezése, továbbá a város és a tanács közös alapításában működő Kosztolányi Dezső Színház működési és fejlesztési feltételeinek javítása.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke örömének adott hangot, hogy a Szabadkai Zsinagóga Alapítványt dr. Pásztor Bálint személyében továbbra is olyan elnök vezeti, aki a kulturális értékek és örökség megőrzése, felújítása és használatba vétele iránt programjában és tetteiben is elkötelezett, amit eddigi tevékenységével bizonyított is.

Az értekezlet végén a résztvevők egyetértettek abban is, hogy a jövőben is rendszeresen találkoznak és egyeztetnek, a város magyarságának és minden polgárának érdekeit szem előtt tartva – áll a közleményben.