2024. április 24., szerda

A hatékonyabb szociális védelemért

Ilija Đukanović: Az önkormányzat felelősségteljes szociális politikát folytat
Ilija Đukanović (Gergely Árpád felvétele)

Ilija Đukanović (Gergely Árpád felvétele)

Augusztus végén tartotta meg alakuló ülését az új összetételű városi képviselő-testület, s ekkor többek között megválasztották a testület elnökét, a város új polgármesterét, alpolgármesterét és a városi tanács tagjait is. A vkt ismételten bizalmat szavazott Ilija Đukanovićnak, így az elkövetkezendő négy évben is a városi tanács szociális kérdésekkel, valamint egészségüggyel foglalkozó tagjaként fog tevékenykedni az önkormányzatban.

Ilija Đukanovićot az előző mandátumában elért eredményekről és a terveiről kérdeztük.

Az elmúlt években lapunk hasábjain rendszeresen hírt adtunk az önkormányzatnak azokról a programjairól, amelyek az emberkereskedelem elleni küzdelemre, a romák felzárkóztatására összpontosítanak, illetve a szociális védelem terén aktív egyesületekkel való együttműködésről. Hogyan értékelné korábbi mandátumának a munkáját?

– Az előző mandátumom során többször is említettem, hogy az önkormányzat nagyon felelősségteljes szociális politikát folytat. Az előző négy évben sikerült az önkormányzat teljes költségvetéséből négy százalékot a szociális védelemre fordítani. Nagy figyelmet szenteltünk a számunkra jelentős, szociális védelemmel foglalkozó intézményeknek, mint amilyen a Gerontológiai Központ, a Kolevka Gyermekotthon, a Szociális Központ. Az előző években számos szociális védelemmel foglalkozó intézmény épülete került felújításra. A város nagy figyelmet fordít Szabadka idősebb polgáraira, a gerontológiai klubokban mindig tevékeny élet zajlik. Kiemelném, hogy nagyon jó az együttműködés a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkársággal, az elmúlt négy év során számos alkalommal tett látogatást városunkban Predrag Vuletić titkár, és nem volt olyan pályázat, amelyen az intézményeink ne pályáztak volna sikeresen. A romák felzárkóztatását célzó program tanácsának elnökeként elmondhatom, hogy a programra vonatkozó akcióterv elfogadásával sokat tettünk e nehéz sorsban élő kisebbség tagjaiért. Egyes projektumokat önerőből, másokat nemzetközi segítséggel tudtunk megvalósítani. Nemcsak a környezetüket próbáljuk élhetőbbé tenni, hanem a gyerekek oktatására is nagy hangsúlyt fektetünk. Az emberkereskedelem elleni küzdelemmel kapcsolatban is aktívak voltunk, helyi munkacsoportunk dicséretben részesült a tevékenységéért. Számos előadást tartottunk a témában gyermekeknek és szüleiknek. Ezt a munkát folytatni fogjuk, a belgrádi Atina Egyesület támogatásával.

 Mely sikereket emelné ki?

– A szociális védelemmel foglalkozó intézmények épületeinek felújítása jelentős befektetés. A Gerontológiai Központ most is renoválás alatt áll, akárcsak a Kolevka Gyermekotthon. 2017-ben felújítottuk a Szociális Központot, és új berendezésekkel láttuk el. De ki kell emelnem még a gerontológiai klubok felújítását is, hisz a legidősebb polgárainknak nap mint nap fontos szolgáltatásokat nyújtanak, legyen szó akár sportolásról, szórakozásról, művelődésről, táncról. A Szabadkai Közkórház felújítása is nagy projektum, ami jelentős befektetéssel jár majd.

 Milyen további beruházásokra, újdonságokra számíthatunk az elkövetkező négy évben?

– A korábbi években sokszor emlegettük, hogy több gerontológiai klubot nyitnánk a városban, de sajnálatos, hogy a jelenlegi járványhelyzet miatt egyes tevékenységünket le kellett állítanunk, vagy le kellett lassítanunk. Mára lassacskán visszatérünk a régi kerékvágásba, itt elsősorban az idősek ápolására gondolok. Remélem, hogy nem fogunk még egyszer olyan helyzetbe kerülni, hogy ennek gátat kelljen szabnunk. A bajmoki Gerontológiai Klub épületének nagyobb renoválása vár ránk, ugyanakkor a már megkezdett munkálatokat is be kell fejezni. Kiváló az együttműködésünk a Vöröskereszt szabadkai szervezetével, a népkonyhát és minden egyéb általuk működtetett szolgáltatást támogat az önkormányzat. Igyekszünk támogatni a szegény, többgyermekes családokat, ételt és higiéniai eszközöket tartalmazó csomagokat osztunk ki közöttük az önkéntesek segítségével. A rendkívüli állapot ideje alatt a Vöröskereszt dolgozói nagyon sokat segítettek az idősebb polgároknak, csak elismerően tudok beszélni az erőfeszítéseikről. A Szociális Központtal azon vagyunk, hogy a télen működő befogadóközpontot minél hosszabb ideig nyitva tartsuk, hogy segíteni tudjunk a leghátrányosabb helyzetben élő polgártársainkon.