2024. április 20., szombat

Tilos a tűzgyújtás nyílt téren

(Gergely Árpád archív)

(Gergely Árpád archív)

Szabadka város aratási és terménybetakarítási törzskara figyelmezteti a polgárokat, hogy a tűzvédelmi törvény, valamint a vetések és ültetvények, mezőgazdasági földek, dűlőutak és csatornák mezei károk elleni védelméről szóló rendelet értelmében nyílt téren tilos a tarló, a szemét és a növényi hulladék égetése. A tilalom megszegéséért magas pénzbírságot kell fizetni – a büntetés a cégek esetében 300.000-től egymillió dinárig terjed, magánszemélyek esetében pedig 5.000-től 75.000 dinárig.

Emellett az a személy, aki az említett tilalom megszegésével tűzkárt okoz, köteles a tűzoltóegységnek megtéríteni a bevetés költségeit, ha pedig a tűzgyújtással veszélyeztették a személyi és vagyoni biztonságot, a felelősök ellen megfelelő bűnvádi eljárás indul.

A törzskar arra kéri a lakosságot, hogy tartsák be a tűzgyújtási tilalmat, és nyílt téren ne égessenek szemetet és növényi hulladékot, hogy ne sodorják veszélybe sem a saját, sem mások testi épségét, illetve a vagyon biztonságát. A belügyi szervek, az önkéntes tűzoltóság és a mezőőri szolgálat fokozott ellenőrzést végez a szabálysértések felderítése érdekében, és a tilalmat megszegők ellen a törvénnyel előírt valamennyi intézkedéssel fellépnek.