2024. április 19., péntek

Gáz a gaz

Publicitás és felügyelőségi nyomás hatására gyorsan reagál a Komunalac Közvállalat

A nyilvánosság nyomására megy a munka, de csak majdnem úgy, ahogy kell – ezt tanúsítják az elmúlt napok történései Óbecsén.

Nemrégiben megírtuk: Óbecse idegenforgalmi látványosságának, a zsilipnek a környezetét és az 1942-es razzia áldozatainak az emlékművét szinte teljesen elborítja a hatalmasra nőtt gaz. A cikk megjelenését követő első munkanapon a Komunalac Közvállalat munkásai lekaszálták a füvet, már „csak” a nehezen hozzáférhető zugokban maradt méteres gaz, valamint a magról kikelt cserjék és facsemeték rontják az összképet – a rendes munkához mindössze egy metszőolló és néhány kézmozdulat kellett volna.

Egy, a községi felügyelőségnél tett bejelentés nyomán a Komunalac telkén a kerítés melletti egy-két méteres sávot is végre megtisztították a több méteres gaztól. A régi öregek által kásavirágnak nevezett, gyógynövényként is ismert, és a virágzó parlagfűre hasonlító magas aranyvesszőt meg a többi gyomot a Komunalac egészen biztosan nem azért hagyta meg a telke nagyobbik részén, mert herbáriaként kezdte el a termesztésüket.

A DTV Partizanban a tavaly megújult pálya mellett is nemrégiben még hatalmas fű éktelenkedett. A MojBečej helyi portál kamerája előtt reklamált emiatt az óbecsei Sportszövetség elnöke – ennyi elég is volt ahhoz, hogy pár nappal később a közvállalat munkásai itt is lekaszálják a füvet.

Tavasszal, egy éppen az Erdőtelepítők Parkjában megtartott sajtótájékoztatón mitőlünk értesült Željko Plavšić igazgató arról, hogy a Tisza-parti sétányon már régóta nincsenek szemeteskukák. Nem sokkal később lettek – a talapzatuktól megfosztott régi, piros kukákat rögzítették pánttal a fekete lámpaoszlopokra. Pár ecsetvonással fekete szemétgyűjtőket is lehetett volna varázsolni belőlük, de ez már csak kukacoskodás a részünkről.

A minap ismét tettünk egy sétát az Óbecse büszkeségének tartott Erdőtelepítők parkjában: területének a nagyobbik részén dicséretesen le volt nyírva a fű, de találtunk olyan kikövezett mellékösvényt, amelyen utat kellett törni a méteres gyomnövények miatt. Néhány évvel ezelőtt szép, színes padok kerültek a park szívébe, melléjük pedig színes szemetesek is. Ma már a színes padok helyét a központba kihelyezett barna padokra hasonlító vagy azokkal azonos (onnan elhozott?) ülőalkalmatosságok foglalták el, szemetesből pedig csak egy fél, feneketlen kuka maradt. A városközpont padjai egyébként „vándorpadok”: nemcsak a központ területén tologatják őket ide-oda, de a köztulajdon kikerült az egyik kereskedelmi bank elé is, hogy a várakozó ügyfeleknek legyen hol megpihenniük.

Újságírók firtatására az igazgató rendre azt válaszolja, hogy munkásai nem győzik a strapát, ezért szerződtek le az idén is az újvidéki Mašinac Egyetemista Szövetkezettel, amely 17 millió dinárért, azaz kis híján 145 ezer euróért segít a zöldterületek karbantartásában. Ugyanakkor a Komunalac munkásai magánszemélyeknek végeznek különféle kertészeti munkákat, legutóbb épp műfüvet telepítettek egy családi háznál. Vajon több vagy kevesebb órabérért, mint amennyiért a Mašinac füvet kaszál? – a szezon végén remélhetőleg erre is választ kapunk.