2024. április 20., szombat

A hétvégén lesz a Muzslyai lakodalom

Elmarad az egyesületek bemutatkozása és a bál, lesz kiállítás és batyu

A muzslyai RÉMUSZ hagyományápolók egyesületének a munkájára, idei tevékenységére nagyban rányomta bélyegét a koronavírus-járvány, hiszen egyik legnagyobb rendezvényét eredetileg május 24-ére tervezte, majd abból nem lehetett semmi, utána egy kis enyhüléskor július derekán próbálkozott, de az is meghiúsult, viszont a hétvégén, mégpedig szeptember 26-án, sor kerül az immár a 15. hagyományok átmentését megcélzó eseményére, a Muzslyai lakodalomra.

Részlet a tavalyi rendezvényről (Kónya-Kovács Otília felvétele)

Részlet a tavalyi rendezvényről (Kónya-Kovács Otília felvétele)

Természetesen az adott járványügyi rendelkezések tiszteletben tartása mellett zajlik majd a program, amely délelőtt kilenc órakor kezdődik, és ezúttal főleg a helybelieket szólítja meg. Az idén is lesz lakodalmi disznópaprikás-főző verseny, emellett a lagzikban felszolgálásra kerülő aprósüteményeket is várják a versenyre, de a házi pálinkák megmérettetését is megejtik.

Ebben a járványhelyzetben mégis sikerült egy régi szokást is becsempészni, így megtartják a lakodalmi bejelentkező kosarakat szemléjét is.

A rendezvény során elmaradnak a helyi és a környékbeli művelődési egyesületek bemutatkozásai, a kulturális kísérőprogram, ugyanakkor az esti bálról is lemondtak, amelyben megidézték mindig a lakodalom mozdulatait, a vőfélyek és koszorúslányok teendőit. Most viszont egy nagyméretű kiállítást rendeznek, és bevezetővel, kísérőszövegekkel, videó-bejátszásokkal elevenítik fel azokat a régi hagyományokat, amelyek jellemezték a muzslyai lakodalmakat.

A szervezők tartogatnak meglepetést is, ugyanis a régi szokás szerint a házigazdák a néhai muzslyai lakodalmakban minden vendégnek, családnak készítettek egy kis batyut, amelyben a sós és édes aprósüteményekből válogattak kóstolót. Ilyet kapnak majd a vendégek, a Muzslyai lakodalom rendezvényre ellátogatók is.