2024. április 25., csütörtök

Másmilyenek és ugyanolyanok

Egy orosz és egy újvidéki produkciót tekinthettünk meg kedden a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon

Kedden két előadást láthattunk a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon, Szabadkán. Az első A pingvinfióka, amely repülni akart című orosz bábelőadás volt, amit felvételről lehetett megtekinteni az Eurocinema moziban. Ebben a produkcióban megismerhettünk egy pingvin anyukát és apukát, akiknek nincs fiókájuk, egyszer azonban rátalálnak egy elhagyatott tojásra, örökbe fogadják, és kikeltetik. A fióka szépen cseperedik, de furán viselkedik, nem nagyon szeret úszni, és inkább a levegőbe vágyik, repülőkről, űrhajósokról és gólyákról álmodik. A szülei aggódnak, de a fióka mégis elkezd repülni. S a fordulat a végén, hogy nem is pingvin. Az előadás címe tehát becsapós, de legalább nem lövi le a poént. A történeten kedves kis bábok vezetnek keresztül, az egész produkciót el lehet játszani egy nagyobb asztalon, viszont az lehetett a benyomásunk, hogy élőben nagyobb élményt nyújtana. Ez a mese nyilván arra tanít, hogy ne adjuk fel az álmainkat, és bízzunk magunkban.

A következő előadás merőben más volt. Az újvidéki Ifjúsági Színház Debela, azaz Kövér című produkciója tizennégy éven felüliekhez szól, és valóban, akár felnőtteknek szóló színházi fesztivál repertoárján is megállná a helyét. A félig bábos, félig élőszereplős, zenés előadás középpontjában egy fiatal lány áll, aki kövérnek számít. A történet akkor bonyolódik el, amikor egy közösségi oldalon megismerkedik egy fiúval, és a barátnője képét küldi el neki, mert önmagát nem tartja elég szépnek. Az előadás története tulajdonképpen nagyon is sokrétű, mivel a főhősünk, a barátai és a szülei mindennapjain keresztül a tinédzsereket érinthető szinte összes problémával találkozhatunk. Ilyen például az önképzavar, a csúfolódás, a nevelés kérdése, az elfoglalt szülők mulasztásai, az alkoholizmus, a függőségek, a családon belüli erőszak, az első szerelem és a szeretkezés is. A nagyon is komoly témákat felvető produkció nem nélkülözi a humort sem, de már csak a nyelvezete miatt is a nagyobbakhoz szól. Az előadást Emilija Mrdaković rendezte Silvija Šesto horvát írónő azonos című regénye nyomán.

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál csütörtökön ér véget. Az utolsó napra változás állt be a programban, a szabadkai Gyermekszínház 17 órától nem A színháznak szeretettel, hanem a Kuku Todore című előadást játssza. Előtte az Eurocinemában 11 órakor az Alice Csodaországban című német produkciót vetítik, 17 órától pedig a Mi vagyunk a terrakotta hadsereg című kínai előadást.