2024. április 25., csütörtök

Luxemburg a Balkánon

Megalakult az új montenegrói képviselőház, kijelölték a kormányalakítót

Megállapodás született a montenegrói ellenzéki koalíciók között az új kormány megalakításáról, így szerdán megteremtődtek a feltételei annak is, hogy megalakuljon az új összetételű törvényhozás, verifikálják a mandátumokat, és megválasszák a házelnököt. Ez a 81 fős montenegrói parlament 27. összetétele, az első olyan, amelyben Milo Đukanović Szocialisták Demokrata Pártja és koalíciós partnerei nem jutottak parlamenti többséghez.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Összesen 41 képviselőhellyel rendelkezik a Montenegró jövőjéért,  A béke a mi nemzetiségünk és a Fehéren-feketén lista, mely közösen alakít kormányt is. A képviselőház élén a következő négyéves mandátum alatt Aleksa Bečić, a Demokraták szervezet vezetője áll majd a koalíciós megállapodás értelmében, míg a leendő kormányfő, Zdravko Krivokapić, a legjobb eredményt elért ellenzéki lista, a Montenegró jövőjéért koalíció vezetője lesz. Az új házelnök megválasztásának pillanatáig Miodrag Lekić, a legidősebb parlamenti képviselő elnökölt.

Az újságíróknak a leendő kormányfő elmondta, a koalíciós megállapodást előző este Ostrogon kötötték meg. Krivokapić elutasította azokat a feltételezéseket, melyek szerint az új montenegrói kormányt voltaképpen a szerb ortodox egyház állította össze, Amfilohije tengermelléki püspök közreműködésével. Mint mondta, az új kormányról a koalíciós partnerek döntenek. Az új kormány az állam ügyeinek rendezését helyezi majd előtérbe, közölte, a személyes érdekek mostantól nem számítanak, egyedül a polgárok érdekeivel foglalkoznak. Montenegrónak Luxemburgra kell hasonlítania, ahol zéró tolerancia van érvényben a korrupcióval szemben – értékelte Krivokapić.