2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Hosszú az út a rendkívüli állapotig

Az általános és a középiskolák diákjai közül eddig mintegy 60-an fertőződtek meg

A köztársasági egészségügyi válságstáb más tagjaihoz hasonlóan Branislav Tiodorović epidemiológus is megcáfolta Rade Panićnak, az Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezete elnökének azon korábbi kijelentését, hogy értesülései szerint október elején ismét rendkívüli állapotot rendelnek el az országban a koronavírus-járvány miatt. Még csak egyeztetések tárgyát sem képezi a rendkívüli állapot elrendelésének a lehetősége – húzta alá a Blic napilapnak nyilatkozva Branislav Tiodorović, megjegyezve, hogy „egyesek tévesen kiegyenlítik egymással a rendkívüli állapot és a rendkívüli helyzet intézményeit”.

Beta (Illusztráció)

Beta (Illusztráció)

Amíg tart a járvány, addig Szerbiában rendkívüli helyzet van hatályban, amelynek nyomán a járvány megfékezésének céljával foganatosítanak az illetékesek intézkedéseket, a rendkívüli állapot ismételt bevezetését egyelőre még csak meg sem említette senki a felhatalmazottak közül, sőt, szóba se jöhet ennek a lehetősége – magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy a rendkívüli állapot elrendelése akkor indokolt, amikor lehetetlen ellenőrzés alatt tartani a vírus terjedését.

– Korábban annyit mondtam, hogy a rendelkezésünkre álló mutatók arra utalnak, hogy ismét növekedni kezdhet a fertőzöttek száma, de nem azt, hogy biztosan növekszik. Szerbiában jelenleg azokat az intézkedéseket alkalmazzák, amelyeket a rendkívüli helyzet tesz lehetővé, az pedig addig hatályban marad, amíg az Egészségügyi Világszervezet befejezetté nem nyilvánítja a világjárványt – fogalmazott Branislav Tiodorović.

36 FERTŐZÉSGYANÚS HAZATÉRŐ

Darija Kisić Tepavčević járványügyi szakértőnek, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettesének elmondása szerint péntek estétől tegnap reggelig nagyjából 23 ezer, bizonyos külföldi országokból hazatérő szerbiai polgár jelentkezett be az egészségügyi minisztérium elektronikus ellenőrzési rendszerébe, míg közülük fertőzés gyanúja miatt 36 személyt szólítottak fel, hogy jelentkezzen a lakóhelye szerint illetékes Covid-rendelőben. A 23 ezer polgárnak több mint a kétharmada Montenegróban vagy Bosznia-Hercegovinában járt, a többiek pedig elsősorban Horvátországból, Törökországból és Albániából utaztak vissza az országba – derült ki a szakértőnek a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott nyilatkozatából.

Predrag Kon epidemiológus mindehhez azt is hozzátette, hogy a péntek este óta működő egészségügyi ellenőrzési rendszer a továbbra működni fog, elsősorban a közelgő ünnepi időszak ideje alatt. Szerbiában közeleg a pravoszláv családi, valamint az egyéb vallási ünnepek időszaka, ezért a rendszer nemcsak az üdülésből hazatérők egészségügyi állapotának a felmérését szolgálja – tette hozzá Predrag Kon, kiemelvén: „Ha tudjuk, hogy a járvány kezdetén a legnagyobb árat azért fizettük, hogy rövid idő leforgása alatt 400 ezer polgár utazott Szerbia területére, a vonatkozó döntést a lehető legjobb pillanatban fogadták el. Az ellenőrzési intézkedések hatályban maradnak.”

Séta Újvidéken (Fotó: Beta)

Séta Újvidéken (Fotó: Beta)

Később, az N1 tv-nek nyilatkozva, Predrag Kon szintén megcáfolta, hogy a válságstáb a rendkívüli állapot ismételt elrendelését tervezi javasolni az államvezetésnek, mivel ez jelenleg nem indokolt, „hiszen járványügyi szempontból a többi országhoz viszonyítva Szerbia jelenleg oázis”.

– Jelenleg az országban sehol sem aggasztó a járványhelyzet, sem az iskolákban, sem az egyetemeken, ám minden megváltozhat, ha a vírus bejut a közösségekbe. A napok is egyre hidegebbek lesznek, ez pedig mindegyik vírus terjedésének kedvez. A jelenleg alkalmazott intézkedéseknek köszönhetően idejében azonosítjuk a fertőzötteket. A maszkviselés eredménye sem maradt el, hiszen például tavaly szeptember harmadik hetében Belgrádban több mint 12 000 légzőszervrendszeri megbetegedést jegyeztek,  most viszont nagyjából 6400-at – taglalta Predrag Kon.

60 FERTŐZÖTT DIÁK

A tanévkezdés óta a szerbiai általános és középiskolák diákjai közül mintegy 60-nak a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét – közölte Mladen Šarčević oktatási miniszter a Prva tv-nek nyilatkozva, mondván, hogy a legtöbb fertőzést a belgrádi iskolákban jegyezték. Tekintettel arra, hogy a diákok száma 850 000, a 60 fertőzés nem tekinthető aggasztó ténynek – emelte ki az oktatási tárca leköszönő vezetője, majd arról is beszámolt, hogy mivel két nappal ezelőtt az utolsó, korábban megbetegedett egyetemistát is gyógyulttá nyilvánították, jelenleg a szerbiai egyetemisták közül senki sem fertőzött a vírussal.

– Az aktuális helyzet nem teszi indokolttá az iskolák bezárását. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, az egészségügyi válságstábnak kell megállapítania, hogy a fertőzött diákok száma jelentősen növekedett, valamint bizonyos térségekben romlott a járványhelyzet. Ebben az esetben arra is lehetőség van, hogy bizonyos térségeket izoláljunk, és azokban a diákok a tantermiről teljesen térjenek át az e-oktatásra – taglalta Mladen Šarčević.

A miniszter az egyetemisták holnpra bejelentett tiltakozására is kitért – a hallgatók egyebek mellett a tandíj 30 százalékos csökkentését követelik –, mondván, hogy a kisebb karokon nem sok esély van ennek a követelésnek a teljesítésére, a „gazdagabb” karokon viszont megtörténhet, hogy tárgyalásokat kezdenek erről az egyetemistákkal.

81 fertőzött – 1 elhunyt személy

A szerdai járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 7466 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 81-nek az eredménye volt pozitív (1,08 százalék). Lélegeztetőberendezés segítségére a légzésben 22 páciensnek van szüksége. A hivatalos jelentés értelmében az említett 24 óra alatt egy páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel 744-re nőtt az ehunytak száma. A  halálozási arány 2,25 százalék. Jelenleg 315 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 092 359 koronavírustesztet végeztek el az országban, és 33080 személy szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét.