2024. április 23., kedd

„Elenyésző a megfertőződött tanulók száma”

A tanév kezdete óta hatvan tanuló fertőződött meg koronavírussal a tanintézményekben

Hatvan tanuló fertőződött meg az oktatás három és fél hete alatt – jelentette ki Mladen Šarčević oktatási miniszter elégedetten, mivel szerinte ez elenyésző.

Belgrádban jegyezték a legtöbb esetet, és az egyetemi hallgatók között nincsenek fertőzöttek – nyilatkozta a Prva TV reggeli műsorában. A középiskolákban kevesebb a fertőzött, mint az általános iskolások körében, amit a miniszter úgy indokolt, hogy a középiskolákban úgy látszik bevált a rendszer, miszerint hetente váltanak tantermi és online oktatás között.

Jelenleg 60 fertőzött tanulót tartanak nyilván, ami a 850.000 tanulói létszámhoz viszonyítva igazán jelentéktelen – mutatott rá Šarčević.

Arra a kérdésre, hogy bezárhatják-e ismét az iskolákat, elmondta: jelen pillanatban ettől a lehetőségtől távol állunk, de szükség esetén és az időszerű helyzetet mérlegelve erről a válságtörzs dönt. Megállapította továbbá, hogy folyamatosan bővül az online platform, ami most már sokkal jobb, mint a rendkívüli állapot idején.

Ugyanakkor a jeles epidemiológus, dr. Predrag Kon is kifejtette véleményét a sajtónak az oktatás megszervezéséről. Megállapította, nem jó megoldás a távoktatás, mert hosszú távon nem tartható fenn. A koronavírus ugyanis nemcsak egy-két hétig vagy hónapig lesz velünk, hanem évekig, és a védőoltás kifejlesztése sem jelent azonnali megoldást, tehát hosszú távon csak vissza kell térniük a gyerekeknek, fiataloknak az oktatási intézményekbe. Szerinte a kis csoportokban történő oktatás tűnik legésszerűbb megoldásnak, mert ez esetben kisebb a fertőzés átadásának veszélye.