2024. április 24., szerda
SZERBIA A RÉGIÓBAN

Minimálbér tekintetében közepes

Sportnyelven szólva a régió országai között Szerbia tartja közepes helyezését a 2021-re elfogadott, csaknem 32 ezer dináros minimálbérrel – tette közzé honlapján a Függetlenség egyesült ágazati szakszervezete.

Minden hatodik szerbiai foglalkoztatott minimálbért kap, és ugyanennyien részesülnek tíz százalékkal nagyobb bérezésben. A munkavállalók 60 százaléka a szerbiai átlagbér alatti keresetet vihet haza, áll többek között a szakszervezeti összegzésben.

Az ország „eddig sohasem látott gazdasági fejlődéséről” szóló mesék ellenére a régióban az elég nyomorúságos középvonalban foglal helyet minimálbér tekintetében – áll a szövegben.

Szlovénia vezet, ott a minimálbér 940,58 euró, míg az átlagbér kb. 300 euróval magasabb. Tudni kell, hogy a munkavállalók alig 4 százaléka dolgozik minimálbérért. Szlovéniában a minimálbért állandóan korrigálják a GDP növekedésétől és az fogyasztói kosár értékének változásától függően. Hasonló a gyakorlat a régió többi országában, kivéve Montenegrót.

Horvátországban a legkisebb szavatolt bér 400 euró körül mozog, amit a dolgozók kevesebb mint 3 százaléka kap, az országos átlagbér pedig 850 euró körül alakul.

Montenegróban is magasabb az átlagbér, mint Szerbiban: 520 euró, de a minimálbér kisebb, 2018 óta 220 eurót tesz ki.

Bosznia és Hercegovinában az átlag- és a minimálbér a szerbiaihoz hasonlatos. Észak-Macedónia – az ex-Yu-karika statisztikai leggyengébb láncszeme –, esetében pedig a következő adatok kerültek elő: átlagbér 420 euró körül, minimálbér 234 euró.

Tavaly „miniövezetben” volt 350 ezer szerbiai foglalkoztatott a 2,16 millió közül, Szlovéniában a 885.700 3,7 százaléka, Horvátországban az össz foglalkoztatott csupán 2,25 százaléka, és így tovább. Szerbiánál kedvezőtlenebb a statisztika Bosznia és Hercegovinában (a 820 ezer dolgozó közül minden harmadik minimálbért kap), Észak-Macedóniában (a 247.200 dolgozó 28 százaléka) és Montenegróban (a foglalkoztatottak 28 százaléka).

Bosznia és Hercegovinában három minimálbérre van szükség ahhoz, hogy egy négytagú család fogyasztói kosarának értékét előteremtsék, Szeribában 2,4 minimálbér kell a redukált fogyasztói kosárra, Montenegróban három, Horvátországban pedig kettő…