2024. március 28., csütörtök

Az ősz meleg és száraz lesz

Az előttünk álló ősz a szokásosnál is melegebbnek és szárazabbnak igérkezik, igazi vénasszonyok nyarára számíthatunk október 5-e és 18-a között, amikor a hőmérsékleti maximumok elérhetik a 23-27 fokot is – nyilatkozta Branko Bijelić, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet szakmunkatársa a Szerbiai RTV-nek, jelenti a FoNet. Az átlagos őszi hőmérséklet 9-14 fokos lehet.

Szeptember 25-éig a mostanihoz hasonló időjárásra van kilátás, vagyis akár 30 fokig is felszökhet a hőmérő higanyszála. Pénteken és szombaton azonban beborul az ég, esőre is számíthatunk, záporra, zivatarra, mérsékelt északnyugati szélre, és a hőmérséklet csökkenésére, akár 7-9 Celsius-fokig süllyedhet a reggeli minimális napi hőmérséklet. A hűvösebb idő keddig tart, többször eleredhet az eső, 10-20, helyenként 40 miliméter csapadék hullhat.

Október elején, a jövő hét végén ismét felmelegszik az idő, 21-26 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk. Talajmenti fagyokra nem számíthatunk október folyamán, legfeljebb a völgyekben, folyók mentén, vagy Szerbia nyugati részében a fennsíkokon.

Bijelić szerint a mögöttünk levő nyár az északi, a középső és a nyugati országrészekben az átlagosnál melegebb volt, míg a többi országrészben a több éves átlag körül mozgott. A csapadék mennyisége meghaladta az átlagot, a legmagasabb hőmérsékletet viszont Ćupriján mérték: 36,9 Celsius-fokot (augusztus 31-én), a legalacsonyabbat, 4,1 fokot pedig Kuršumliján (július folyamán).