2024. április 24., szerda

Átveheti a Fortenova Group a Mercatort

Az Európai Bizottság (EB), mint a piaci verseny védelmében illetékes uniós szerv, jóváhagyta a zágrábi székhelyű Fortenova Csoportnak a szlovén Mercator kereskedelmi lánc átvátelére irányuló szándékát. A Mercator keddi közleménye szerint korábban Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Észak-Macedónia területére vonatkozóan is átadták a jóváhagyási kérelmet az illetékes szerveknek, és ezek – a szerbiai kivételével – jóvá is hagyták a koncentrációt.


– Örülünk az EB döntésének, melynek értelmében a Fortenova csoport átveheti a Mercatort. Reméljük, hogy ezt hamarosan az illetékes szerbiai testület is jóváhagyja – jelentette ki Fabris Peruško, a Fortenova Groupnak, az Agrokor csoport jogutódjának a vezérigazgatója. Hozzátette: ezzel lehetővé vált, hogy a Mercator átvétele az év végéig lebonyolódjon, és hogy a Fortenova csoport kiskereskedelmi lánca 2021-től a piacon közös, regionális csoportosulásként jelenjen meg. Ez érdeke mind a foglalkoztatottaknak, mind a beszállítóknak és a részvényeseknek, és egyáltalán a térségbeli nemzetállamok gazdaságainak.


– Egy erős tulajdonos további bővülést, fejlődést szavatol a Mercatornak, és támogatja stratégiai fontosságú projektumait, ideértve a 130 millió euró értékű új ljubljanai logisztikai központot is – mondta Tomislav Čizmić, a Mercator Igazgatóságának elnöke, aki szintén rendkívül jelentős lépésnek tartja, hogy az EB jóváhagyta a Fortenova csoportnak a Mercator átvételét.
Az eljárásra vonatkozó korábbi magyarázat szerint a Fortenova szándékát jóvá kell hagyniuk a Mercator hitelezőinek is, pontosabban, 55 kereskedelmi banknak. Szerbiában, mint ismeretes, a Mercator kötelékeibe tartoznak az IDEA és a Roda üzletek is