2024. március 29., péntek

Bérszakadék Németországban

A külföldi munkavállalóknak átlagban kilencszáz euróval alacsonyabb a fizetésük a németeknél
A bérszakadék a szakképzetlen munkásoknál is jelen van (Fotó: MTI)

A bérszakadék a szakképzetlen munkásoknál is jelen van (Fotó: MTI)

Németországban a külföldi munkavállalók jóval kevesebbet keresnek, mint a német állampolgárok – közölte a német szövetségi statisztikai hivatal. Amíg a németek havi középkeresete tavaly 3509 euró volt, a külföldieknek 2614 eurót tett ki, ami 895 euróval kevesebb. A szíriai, afganisztáni vagy eritreai munkásoknál a bérszakadék még inkább szembetűnő, ők ugyanis 1475 euróval keresnek kevesebbet a németeknél.

Az adatokat a német szövetségi kormány tette közzé az Alternatíva Németországért párt kérésére. Különösen feltűnő, mennyire megnőttek a különbségek az elmúlt években, hiszen 2010-ben az eltérés még csak 11,6 százalék volt, vagyis 317 euró.

A bérszakadékot nem lehet az oktatással magyarázni, mivel még a szakképzetlen munkásoknál is jelen van: a vendégmunkásoknak ebben az esetben havi 415 euróval alacsonyabb a fizetésük a németeknél. A szakképzetlen szerbiai és a környékbeli vendégmunkások 208 euróval keresnek kevesebbet, a menekültek pedig 657 euróval. A kevésbé fizető ágazatokban a németeknek csupán a 16 százaléka dolgozik, a külföldieknek pedig a 37 százaléka. A német kormány szerint a vendégmunkásoknak alacsonyabb a fizetésük, mivel általában nem rendelkeznek kellő tapasztalattal és szakképzettséggel. A kormány úgy véli, hogy több külföldi vendégmunkás foglalkoztatása nyomást gyakorolhat a középkeresetre.

– Azok a személyek, akik csak most érkeztek Németországba, a karrierjük kezdetén vannak, ha azonban tapasztaltabbak lesznek, növekedni fog a fizetésük – mondta Herbert Brücker, a kormány munkaügyi intézetének szakértője.

René Springer, az AfD-s Bundestag képviselője, aki a vizsgálatot kérte a kormánytól, elmondta, hogy a bevándorlás nem vezethet a fizetések dömpingjéhez. A pártja, mint ismeretes, ellene van a tömeges bevándorlásnak, főképp a menekültek befogadásának. Brücker szerint azonban a migránsoknak csak marginális hatásuk van a fizetésekre. A kormány úgy véli, hogy a bérkülönbségeket törvénnyel előírt minimálbérrel lehet csökkenteni, amely már néhány éve hatályban van, valamint a vendégmunkások képzésének ösztönzésével.

A német szövetségi munkaügynökség adatai szerint az előző év utolsó hónapjában az országban 21 millió német állampolgár és 3 millió külföldi dolgozott teljes munkaidőben.