2024. április 19., péntek

A napraforgó sokat ígért, de keveset adott

A nagyfelvásárlók diktálják az árakat – A vártnál gyengébb a kukoricatermés is

A júniusi esők után gyors fejlődésnek indultak a kapásnövények, rekordhozamokkal kecsegtetett a napraforgó és a kukorica is. A napraforgó betakarítása gyakorlatilag befejeződött, és a termelők csalódottan állapították meg, hogy a hozam jóval elmarad a várt 24-25 mázsától. Sokan kénytelenek voltak beérni a 14–16 mázsás holdankénti átlaggal. A mezőgazdasági termények nagyforgalmazói, a monopolhelyzetben lévő nagyfelvásárlók idén is összebeszéltek, és a jó terméskilátásokból kiindulva mindössze 32,5 dináros kezdőárral rukkoltak elő.

Sokat ígért, ám keveset termett a napraforgó (Gergely József felvétele)

Sokat ígért, ám keveset termett a napraforgó (Gergely József felvétele)

A Viktoria Group például augusztus közepén 29,5 dináros (plusz áfa) előleget kínált. Ehhez képest a napokban az adorjáni Kontakt Kft. 35 dinárt fizetett az átadott napraforgó kilójáért. Azok a termelők, akik nem veszik fel azonnal a termés árát, talán számíthatnak még 1-2 dináros árnövekedésre. Egyébként mivel a napraforgó hozama jócskán elmaradt a várakozásoktól, a feketepiacon felbukkantak olyan felvásárlók, akik 38–40 dinárt is kínálnak a napraforgó kilójáért. Aki még nem adta el a napraforgót, az jobb árra számíthat.

A méhészek tapasztalatai, a kevesebb méztermés is azt mutatja, hogy baj van idén a napraforgóval. A méhek a napraforgóvirágokról a vártnál kevesebb mézet gyűjtöttek. A szélsőséges időjárás megtette a hatását, a napraforgófejekben nagyon sok az üres szem, ami arra utal, hogy nem történt megporzás. Az egyébként jó szárazságtűrő napraforgó jelentős része kényszeréretté vált a csapadék nélküli nyár folyamán.

A mezőgazdasági termelők arra panaszkodnak, hogy a szója és a kukorica is hirtelen megsült. A kistermelők számára az is gondot okoz, hogy a csőtörő kombájnok sok szemet lemorzsolnak a csutkáról. Nagy a szóródás, ezért ajánlatos szemesen betakarítani a tengeri egy részét. A kukoricaérés és -betakarítás közeledtével a nagyfelvásárlók 14,20–14,50 dinárért szerettek volna hozzájutni az idei tengerihez, ám a napraforgóhoz hasonlóan kukoricából is gyengébb a termés. A száraz, meleg időjárás felgyorsította az érést, sokfelé megsült a kukorica. Jelenleg már 15–16 dinár között alakul a száraz, 14,5 százalékos nedvességtartalmú kukorica nagybani felvásárlási ára.