2024. április 20., szombat
OBOA FEST 2020

Diákok és tanárok hangversenye

Későbbi időpontban és kevesebb közönség előtt, de igen színvonalas koncert keretében kerülhetett sor a 3. Oboa Festre Újvidéken.

Andrej Jovanović, a fesztivál legfiatalabb zenésze (Bozsoki Valéria felvétele)

Andrej Jovanović, a fesztivál legfiatalabb zenésze (Bozsoki Valéria felvétele)

A rendezvénynek az Egység Művelődési Állomás adott méltó színhelyet szombaton este. Sanja Romić, Ivana Dakić és Petar Vucelić oboaművészek, a fesztivál rendezői szerb zeneszerzők műveinek bemutatásával népszerűsítették azt a fúvóshangszert, amelyet minálunk kevesen tanulnak és játszanak. A fesztiválon három növendék és két zenepedagógus-oboaművész lépett közönség elé. A hét szerzeményből hatot Nataša Srdić-Jan belgrádi zongoraművésznő, az Újvidéki Művészeti Akadémia korrepetitora kíséretében hallottunk.

A hangversenyen Mirjana Živkovićnak a szólóoboára írt Kružna melodija c. szerzeményét, továbbá Dušan Radićnak az oboára és zongorára írt kis szonátáját Ivana Dakić pedagógus, a Szerbiai Rádió-Televízió Szimfonikus Zenekarának oboaszólistája szólaltatta meg. Isidora Žebeljan Csoda Sangájban c. szerzeményével a kragujevaci Marko Marković, Dejan Despić Menüettjével pedig Anja Antić, Ljiljana Segedi tanítványa szórakoztatta a közönséget. Dejan Despić oboára és zongorára komponált Etnoszonátáját (op. 143., I./, II.,/ III.,/ IV.), továbbá Ante Grgin Oboa- és zongoraszonátáját Sanja Romić újvidéki oboaművésznő, az Újvidéki Művészeti Akadémia docense, a Belgrádi Filharmónia tagja adta elő. Milan Vlajin Rondino c. szerzeményét Andrej Jovanović, a zimonyi zeneiskola többszörösen díjazott diákja játszotta, tizenöt évesen ő volt a hangverseny legfiatalabb oboazenésze. A közönségben a koncertet a székvárosi zeneiskola oboaszakra járó diákjai különös szakértelemmel kísérték.

A rendezvényt, amelyre díjmentes volt a belépés, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének Kulturális Szolgálata, a SOKOJ Szerbiai Zeneszerzőinek Szervezete,  valamint az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa Alap és az Egység Művelődési Állomás támogatta.