2024. április 26., péntek

Ne dőljünk be a csodakészítményeknek!

A gyógyszerész tanácsai a karantén idejére

Bár az utóbbi időben már nem dolgozom gyógyszertárban, hál' istennek az emberek még mindig bizalommal és nagy számban fordulnak hozzám. Az utóbbi pár hétben felmerült az ibuprofén-tartalmú gyógyszerek kérdése, a megfelelő fertőtlenítőszer kiválasztásának a gondja és még sok-sok téma ezzel a rendkívüli epidemiológiai helyzettel kapcsolatban.

A gyógyszerek mellett sokan keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy mégis hogyan tudná erősíteni az ember az immunrendszerét, szerintem mi lenne a legjobb megoldás ez ellen a bizonyos vírus ellen. A rendszeres olvasóink már tudják, hogy érdekel a racionális fitoterápia, szóval ezúttal azt a témát járjuk körül, hogy érnek-e valamit a különböző gyógynövények ebben a helyzetben. Tényleg van-e antivirális képességük ezeknek a növényeknek, növényi kivonatoknak, vagy csak humbuk az egész.

Igen is, meg nem is!

A kérdésre, hogy vannak-e vírus ellen ható gyógynövényeink, a válaszom, igen, vannak. De hogy ezek hatnak-e az új koronavírusra, erre az a válaszom, hogy nem hatnak. Kicsit olyan ez, tudom, mint a magyar népmesékben, ugye? Hoztam is meg nem is, kaptunk is meg nem is. Az a baj, hogy semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy ezek a növényi molekulák fel tudják-e venni a versenyt a COVID-19 betegséggel szemben. Azt tudnunk kell a növényekről, illetve az olyan növényi kivonatokról, illóolajokról, melyek tényleg rendelkeznek bizonyos antivrirális hatással, hogy ez a hatás csak kimondottan egy vírustörzsre érvényes. Nincs általános vírusirtó természetes szuperfegyverünk, ami leküzdhetné a  jelenlegi aktuális veszedelmet.

Az előbb említett mondat lenne a cikkem fő célja. Mégpedig az, hogy ne dőljünk be a különböző, interneten hirdetett csodakészítményeknek! Nincs olyan, hogy csodaszer. A herpesz ellen jól működő citromfűkivonatról egy percig se higgyük azt, hogy megfelelő hatást fejt ki a koronavírussal szemben. Igen, a méz nagyon finom, és voltak már kutatások, amelyek bebizonyították, hogy a méz képes lehet bizonyos vírusfajok elpusztítására. A propolisz azonban már nem olyan finom, de még híresebb az antimikrobiális hatása, de ez még nem ad semmi bizonyítékot arra, hogy ezúttal is hatni fog. Ugyanebbe a kategóriába tartozik még a fokhagyma, a citrusfélék... Farmakológiai szempontból valószínűleg hatástalanok, ugyanakkor elmondható, hogy a citromban és más gyümölcsökben, zöldségekben (pl. paprika, káposzta) található C-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszer egészséges fenntartásához, így mindezek hozzájárulhatnak működéséhez. Talán a kiegyensúlyozott táplálkozás most fontosabb is lenne, mint pár csodabogyó bevétele.

Törekedjünk a változatosságra!

Mit is jelenthet a megfelelő táplálkozás ilyen karanténhelyzetben? A lehető legnagyobb változatosságot. Tudom, mindenkinél roskadoznak a polcok a liszttől és a cukortól. Bár a helyes táplálkozásnak a része a megfelelő és jó minőségű szénhidrátok bevitele, de ha csak ilyesmiket eszünk, ki fognak ürülni szervezetünkből azok az értékes vitamin- és ásványianyag-raktáraink, amelyek fontosak  immunrendszerünk számára. Ha tehetjük, fogyasszunk minél több mélyhűtött gyümölcsöt és zöldséget, hisz a tápanyagtartalmuk igen jó hatást fejt ki. Ráadásul sok rostot is tartalmaznak.

Miért fontosak a rostok? A rostok táplálják a bélrendszerünkben lévő jó mikroflórát, ami, mint köztudott, az immunrendszerünknek igen nagy hányadát teszi ki. Ugyanilyen jó rostforrások a teljes kiőrlésű gabonák is vagy pl. a lenmag, ami a többi olajos maggal együtt pótolni tudja a zsírban oldódó vitaminok nagy részét is. Ha már zsírban oldódó vitaminok, így a téli hónapok végén rendkívül fontos lenne pótolni a D-vitamint, amely bizonyítottan az egyik legjobb, immunrendszert támogató molekulánk, hormonunk. Az olajos magvakon, sajtokon kívül még sok tengeri halban, azaz konzervhalban is megtalálható.

Miért hangsúlyozom a tápanyagok fajtája mellett azt is, hogy milyen alakban fogyasszuk őket? Mert ezek a felsorolt táplálékok mind-mind sokáig elállnak. Legyünk kreatívak és ebben a nehéz helyzetben is próbáljuk megtalálni a helyes táplálkozás alapszabályait.

Bíbor kasvirág az immunrendszer erősítésére

Mint már említettem a cikk elején, nincs olyan, hogy koronavírust ölő gyógynövény, de talán lehet olyan, amely képes erősíteni az immunrendszerünket. Arra van már bizonyítékunk, hogy a bíbor kasvirág (Echinacea) pozitívan hat az ember immunrendszerére megfázás, nátha vagy influenza esetén. Hogy a mostani helyzetben beválik-e, ezt senki sem tudja. Reményt adhat viszont az, hogy az ebben a növényben vagy kivonataiban található poliszacharidok és más fitokemikáliák képesek stimulálni az ember védekezőrendszerét. Számos randomizált, kettős vak, placebókontrollos vizsgálatban bizonyították, hogy a kasvirágkivonat felső légúti fertőzések esetén jelentősen lerövidítette a gyógyulás idejét. Megfázás, felső légúti betegség gyógyítása során a készítmények elsősorban akkor hatásosak, ha már az első tünetek megjelenésekor megkezdődik a szedésük. Idejében megkezdett kezelés esetén a betegség enyhébb tünetekkel jár, ennek köszönhetően a betegek gyorsabban meggyógyulnak. Mint minden gyógynövénynek, természetesen a kasvirágnak is vannak mellékhatásai, ezért mindenképp konzultáljon gyógyszerészével vagy orvosával, mielőtt belekezdene egy ilyen kúrába. Előre viszont elmondható az, hogy azoknak a személyeknek, akik valamilyen immunológiai betegségben,  például Hashimoto-szindrómában, reumatoid artritiszben, daganatos megbetegedésekben... szenvednek, ennek a növénynek a használata tilos! Illetve nem ajánljuk terhes és szoptató nőknek, illetve 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek  sem. Arra is felhívnám a figyelmet, hogy a kasvirág ugyanabba a családba tartozik, mint sok más, allergiát kiváltó növény is. Tehát aki hajlamos a virágpor-allergiára legyen körültekintő ennek a növénynek a használata során.

Ez egy rögös és ismeretlen út mindannyiunk, főleg az egészségügy számára. Próbálunk minden fegyvert felkutatni az ellenség legyőzésére. Ebben az esetben viszont nemcsak egy mesebeli legkisebb hercegre vagy hercegnőre van szükség, hanem mindannyiunk közreműködésére. Így a mese végére miénk lehet majd a fele királyság: maga az egészség.