2024. április 19., péntek

Megkezdődött Lajkó Félix hegedűje elrablóinak pere

Ma megkezdődött az Óbecsei Alapfokú Bíróságon az ópázovai P. J. (1972) és a temerini N.S. (1969) bírósági tárgyalása, akiket azzal vádolnak, hogy tavaly ellopták Lajkó Félix hegedűművész hangszerét – írja a 021.rs a Tanjug jelentése alapján. A vádlottak eddig tagadták, hogy közük lenne a hangszer ellopásához.

Az 1800-as évek elején készült nagy értékű Domenico Montano hegedűt, amelyből mindössze 15 darab létezik a világon, tavaly november elsején lopták el Péterrévén, majd másfél hónappal később Novi Banovciban találták meg. Szakértők 250.000 euróra becsülik a hangszer értékét. A neves művész a hangszert egy bécsi gyűjtőtől kölcsönözte.

A drága hangszer a zenész autójából tűnt el, miközben ő a temetőbe ment. Később kijelentette, hogy a hegedűt mindenhova magával viszi, de a temetőbe nem vitte magával, hanem személyautója hátsó ülésén hagyta. Visszaérkezésekor a hegedű nem volt ott. Másfél hónappal később bukkantak nyomára, a rendőri intézkedés során az egyik gyanúsított, akinél a hegedű volt, megpróbált elszökni, és el is hajította a hangszert. A rendőrség gyorsan utolérte, és letartóztatta.