2024. április 25., csütörtök

A jólét feledteti a viszályokat

Megnyitották Belgrádban az amerikai DFC pénzügyi társaság regionális irodáját

Miután Ana Brnabić kormányfő és Adam Boehlerrel, az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) ügyvezető igazgatója ma közös nyilatkozatot írt alá, szimbolikusan megnyitották a DFC belgrádi irodáját. Aleksandar Vučić szerb államfő kiemelte, amióta 1881-ben Szerbia rendezte kereskedelmi viszonyát az Amerikai Egyesült Államokkal, ilyen fontos megállapodásra nem került sor, miközben elmúlt 140 év. Kiemelte, a washingtoni megállapodással Szerbia sokat tett, hiszen megnyitotta az amerikai barátság ajtaját, és mint kiemelte, hálával tartozik ezért Donald Trump amerikai elnöknek.

Adam Boehler, a DFC ügyvezető igazgatója és Ana Brnabić kormányfő írta alá a közös nyilatkozatot (Fotó: Beta)

Adam Boehler, a DFC ügyvezető igazgatója és Ana Brnabić kormányfő írta alá a közös nyilatkozatot (Fotó: Beta)

A Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) képviselői hétfőn érkeztek Belgrádba azzal a céllal, hogy a gazdasági fejlesztések fellendítése érdekében, valamint a szeptember 4-én aláírt washingtoni megállapodás értelmében a szerb fővárosban regionális irodát nyissanak. A DFC küldöttségéhez csatlakozott Richard Grenell is, az amerikai elnök különmegbízottja, aki a Belgrád–Pristina-párbeszédet követi figyelemmel. Vučić és Brnabić a Szerbia Palotában fogadta az amerikai küldöttséget.

– Ott ahol Amerika beruházásokat tervez, van jövő. Büszke vagyok arra, hogy Belgrádban nyílik meg ez a regionális iroda. Tavaly a kereskedelmi árucsere-forgalom történelmi maximumát értük el az Amerikai Egyesült Államokkal. Ez továbbra is kevés, ám ma lefektettük Szerbia és az USA jövőbeli kereskedelmi viszonyának alapjait – hangsúlyozta Vučić a mai közös sajtótájékoztatón. Hozzátette, Szerbia számára  kiemelt jelentőségű, hogy a pénzügyi alapok részt vállalnak a mikro-, kis- és középvállalkozások garanciarendszereiben.

Az elnök hozzátette azt is, hogy az amerikai pénzintézettel aláírt megállapodást követően Szerbiára nehéz feladat vár, hiszen a következő időszakban számos olyan kihívások elé néz az ország, ami a lakosság életminőségének javításához vezet.

UTAK, VASÚT, GAZDASÁGI FELLENDÜLÉS

Richard Grenell különmegbízott Amerika elkötelezettségét ígérte, miszerint az elkövetkező időszakban a beruházások újabb munkahelyek létrejöttéhez, de ugyanakkor az életminőség javulásához is vezetnek.

– Ez a legnagyobb amerikai delegáció, amivel érkeztük valaha is Szerbiába, és 30 nap múlva egy újabb delegáció érkezésére lehet számítani – hangsúlyozta Grenell. Hozzátette, elég volt az ígéretekből, a tettek mezejére kell lépni. Miután a lakosság belátja, hogy lehetséges a régióban is a gazdasági stabilitás és fejlődés megteremtése, akkor már lehet a politikai kérdések rendezésével is foglalkozni.

Az államvezetők megbeszélése (Fotó: Beta)

Az államvezetők megbeszélése (Fotó: Beta)

A magánszektor fejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen a magánszektor számára megnyíló lehetőségek ugyan 10-20 éves fejlődési időt vesznek igénybe, mégis nagyon gyorsan újabb munkahelyek létrejöttét hozzák magukkal, amelyeken jó fizetések lesznek, fejlődhet az IT, az energetika és az infrastruktúra is.

A DFC-delegáció tárgyalásai elsősorban az infrastrukturális, de más projektumokra is fókuszált. Adam Boehler kiemelte, a két héttel ezelőtti megállapodással végre bebizonyosodott, hogy a régió nem zárkózik be a múltba, hanem nyit a jövő felé. Kihangsúlyozta, hisz a régió erejében, és az iroda, aminek megnyitására tegnap sor került, nem szimbolikus, hiszen itt marad, állandó jelleget kap, és a régió fejlesztéséért dolgozik majd. A régió vezetői a polgárok mellett tették le voksukat, a politika háttérbe szorult, a munka, az új munkahelyek létrehozása került előtérbe, nem pedig a múlt.

A DFC belgrádi irodájának vezetője a balkáni gyökerekkel rendelkező amerikai, fiatal közgazdász, John Jovanović lesz, aki elmondta, számára ez a legnagyobb megtiszteltetés, de ugyanakkor felelősséget érez a munkája iránt, hiszen arra úgy tekint, mint a régió gazdaságának fejlesztésére és az amerikai barátság megerősítésére, arra hogy a Balkán a béke, a jólét és a biztonság szinonimájává váljon, ahonnan a fiatalok nem akarnak elmenni, hanem inkább visszatérnek és itt vállalnak munkát. Örömét fejezte ki, hogy a gazdasági kihívásokra fókuszálhat, valamint az európai kapcsolatok megerősítésére.

John Jovanović, a DFC belgrádi irodájának vezetője (Fotó: Beta)

John Jovanović, a DFC belgrádi irodájának vezetője (Fotó: Beta)

A BÉKE (AUTÓ) PÁLYÁJÁN

Az államvezetőkkel folytatott tárgyalást megelőzően Boehler és Grenell az USA belgrádi nagykövetségén Marko Čadežzsel, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnökével, valamint  Berat Rukiqival, Koszovó gazdasági kamarájának vezetőjével tárgyalt. Čadež kiemelte, Grenell közbenjárásának köszönhetően ma bizniszről és közös érdekekről beszélgethetnek a felek, ami hosszú éveken keresztül lehetetlen volt. Kiemelte, a washingtoni megállapodás hozott történelmi fordulópontot a felek közti kommunikációban.

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszter a találkozót megelőzően a Szerbiai Televízió és Rádió reggeli műsorában tett vendégszereplése során kiemelte, a DFC-vel közösen 3,7 milliárd dollár értékű infrastrukturális projektumokat tudnak majd megvalósítani. Ezek a projektumok a közúti és a vasúti beruházásokat is érinti, mint a Niš–Merdare–Priština közti Béke autópálya megépítése. Szerbia az első szakaszra Pločnikig, amely 33 kilométert tesz ki, már elkülönítette a szükséges összeget, míg a DFC-vel kezdtek tárgyalásokat az autópálya munkálatainak folytatásáról.

Grenell a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor a Merdarénál levő határátkelő kiépítését emelte ki, ahol korszerű ellenőrzőközpont kiépítését tervezik.

Richard Grenell megerősítette, hogy Donald Trump, Amerika elnöke elfogadta Aleksandar Vučić meghívását, és szándékot mutatott arra, hogy Ivanka Trumppal, a lányával ellátogassanak Szerbiába. A dátumáról még nem tudott pontosabbat mondani, hiszen novemberben választások lesznek az Amerikai Egyesült Államokban, de mint mondta, amint lehetőség lesz rá, szeretne eleget tenni a meghívásnak.