2024. március 28., csütörtök

Ahova eljönnek az amerikaiak, ott van jövő

– Az 1881-es kereskedelmi megállapodás óta nem történt olyan fontos megegyezés az Egyesült Államok és Szerbia között, mint ma - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök, miután Belgrádban Ana Brnabić szerb miniszterelnökkel, Richard Grenellel, az Egyesült Államok küldöttjével és Adam Boehlerrel, az USA-beli Pénzügyi Fejlesztési Társaság (DFC) igazgatójával aláírták a két fél közti gazdasági megállapodást, és megnyitották a DFC belgrádi irodáját.

– Fontos nap ez számunkra, 140 éve először kötöttünk újra fontos gazdasági egyezséget az Egyesült Államokkal - jelentette ki Vučić, hozzátéve, köszönettel tartozik Donald Trump elnöknek, aki meghallgatta Szerbiát annak ellenére, hogy erre nem mindenki volt hajlandó. – A megbeszélések nem mindig voltak könnyűek, de mindenttiszteletben tartottunk, és be fogjuk tartani a vállalásainkat - mondta a szerb elnök.

Vučić kifejtette, fontos, hogy a Nyugat-Balkánon is megvalósuljon az áru, a tőke és a munkaerő szabad áramlása, mert ez megváltoztatná az általános gazdasági légkört, és jobb életszínvonalat biztosítana a polgároknak. Épp ezért a DFC érkezésének nem csak jelképes jelentősége van. – Ahova eljönnek az amerikaiak, ott van jövő, ezért büszkék vagyunk arra, hogy Belgrádban is irodát nyitott a DFC - mondta, hozzátéve, nem csak az adminisztráció terén várható fejlődés, hanem például fejletteb úthálózatokra lehet számítani Albánia és a többi szomszédos ország felé.

– Egészen biztos vagyok benne, hogy nagy eredményeket érünk el amerikai barátainkkal. Jó munkát végeztünk a szerb és az albán nép javára, valamint minden más velünk élő nép javára. Az Egyesült Államokkal kötött megállapodásnak hatalmas jelentősége van, és a jövőben is nagy munka várránk - húzta alá a köztársasági elnök.

Richard Grenell elmondta, Szerbia sok ígéretet kapott, amit számon is kérhetnek majd. – Köszönettel tartozom Aleksandar Vučićnak, jó tárgyalópartner, aki őszintén megmondja, mit tehet és mit nem. Biztosan lesznek alkalmak, amikor eltérőek lesznek az álláspontjaink, de mindig meg kell hallgatnunk egymást és barátként kell viszonyulnunk a másikhoz. A jelképes politikai témákra idővel mindig születik megoldás, addig is az embereknek legyen jó munkájuk és fizetésük. Trump elnök sokat áldoz a gazdaságra, és mi mindig arra fogunk törekedni, hogy betartsuk ígéreteinket - fejtette ki Grenell.

– Az aláírt megállapodás nem csak történelmi, de egyben a jövőről szól. Azért jöttünk ide, mert hajlandóságot láttunk az itteniekben, és hiszünk a régió erejében - nyilatkozta Adam Boehler.