2024. április 25., csütörtök

Nem növekedett az elhunytak száma

A hallgatók járványügyi kérdőívet töltenek ki, mielőtt beköltöznek az egyetemista otthonokba
Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A keddi járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 6814 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 61-nek az eredménye volt pozitív (0,89 százalék). Lélegeztetőberendezés segítségére 23 páciensnek van szüksége. A hivatalos jelentés értelmében az említett 24 óra alatt egyetlen páciens sem hunyt el a betegség szövődményeinek  következtében; az eddigiekben 743 személy hunyt el. A  halálozási arány 2,25 százalék. Jelenleg 323 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 084 893 koronavírustesztet végeztek el az országban, és 32 999 személy szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét.

Közben országszerte folyik a felkészülés az őszi félévre az egyetemeken. Marija Obradovićnak, a belgrádi egyetemista egészségvédelmi intézet igazgatójának a szavai szerint a fővárosban a koronavírus jelenlétének megállapítása céljából az egyetemista otthonokba való beköltözés előtt csak azokat a hallgatókat tesztelik, akiknél ez indokolt. Azt, hogy mikor indokolt a tesztelés, a hallgató által kitöltött epidemiológiai kérdőív alapján döntik el – emelte ki Marija Obradović a Szerbiai Rádió és Televízió reggeli műsorában vendégeskedve, és hozzátette, hogy augusztusban kevés egyetemista szervezetéből mutatták ki a vírust. E korosztály körében ugyanis június végén és július elején volt a legkifejezettebb a vírus terjedése. Marija Obradović elmondása szerint a fertőzésgyanús és a PCR-teszt eredményére váró egyetemistákat vagy az egyik belgrádi hostelben, vagy az egyetemista poliklinika elfekvő, külön erre a célra kialakított részében helyezik el. Amennyiben egyetemista otthon lakójának a szervezetéből mutatják ki a vírus jelenlétét, enyhe tünetek esetén a hallgatót a Štark Arénában helyezik el, súlyos tünetek észlelésekor pedig valamelyik kórházban – mondta Marija Obradović.

62 kérvény Novi Pazarban

Azok a polgárok, akik immár hetek óta a Novi Pazar-i Közkórház előtt tiltakoznak, 62 kérvényt adtak át, a közhasznú információkhoz való hozzáférés jogára hivatkozva. Az N1 tv hírösszeállítása szerint az egyik tiltakozó elmondta, hogy azért döntöttek ennek a lépésnek a megtételére, mert az intézmény vezetősége hónapok óta nem válaszol a járványhelyzetre vonatkozó kérdéseikre. A polgárok elsősorban arra szeretnének választ kapni, hogy hányan betegedtek meg Novi Pazarban, milyen gyógykezelésben részesítették a pácienseket, hányan hunytak el a fertőzés szövődményeinek a következtében, valamint arra, hogy a helyi közkórház vajon kezdettől fogva felkészült-e a járványra, és amennyiben nem, ennek mi volt az oka.