2024. április 20., szombat

Isznak, marihuánát fogyasztanak

A szülők szerepe óriási a tinédzserkor átvészelésében, a fiataloknak viszont rossz tapasztalataik vannak a szüleikkel

Minden negyedik középiskolás kipróbálta már a marihuánát, nyolc százalékuk viszont rendszeresen fogyasztja. Szeszes italokat harminc százalékuk fogyaszt, 13 százalékuk csak hétvégéken, 3 százalékuk azonban mindennap. Más drogokat a tinédzserek 10 százaléka próbált ki, 1 százalékuk rendszeresen fogyasztja valamelyiket. Ezek az eredményei a pszichoaktív szerek használatáról végzett új felmérésnek, melyet az ország 45 középiskolájában online kérdőív formájában bonyolítottak le összesen 3488, 14 és 18 év közötti személy bevonásával. Az eredményekkel kapcsolatban prof. dr. Mirjana Jovanović pszichiáter közölte, lényeges fokozott figyelmet fordítani a fiatalok, tinédzserkorúak viselkedésére és a függőséget okozó szerek használatára. Mint mondta, a pubertáskorban az agy intenzív fejlődésen megy keresztül, amit gátolnak a pszichoaktív szerek és a szeszes italok, veszélyeztetik a kognitív képességek fejlődését, a tanulást, rossz hatást fejtenek ki az érzelmi életre, s mindent együttvéve: negatív hatást fejtenek ki az egyénre, amely így hátrányos helyzetbe hozza saját magát az iskolatársaihoz képest.

Rámutatott arra, hogy a szülőknek aktív szerepet kell kifejteniük ebben a periódusban. Nem elég megkérdezni a gyereket arról, fogyaszt-e valamilyen tudatmódosító szert, s figyelmeztetni, hogy az káros az egészségére, ennél sokkal többet kell tennie. Dialógust kell kialakítania a tinédzserrel, érdeklődni kell afelől, hogy szomorú-e, vannak-e gondjai, unatkozik-e, elégedetlen-e önmagával, hogyan érzi magát. Nem elég megkérdezni, mit gondol a kábítószerekről – értékelte a pszichiáter.

A felmérés prof. dr. Aleksandra Dickov pszichiáter szerint azért is lényeges volt, hogy betekintést nyerjenek a pszichoaktív szerek elérhetőségébe, és hogy megtudjanak valamit arról is, honnan tájékozódnak ezekről, hatásaikról a fiatalok. A kutatás azt bizonyította – mondta el Dickov –, hogy a tinédzserek fele csupán saját ismerőseitől, barátaitól kap információkat ezekről a szerekről. Elhangzott egy olyan kérdés is, hogy a világ minden országában legálisnak számít-e a marihuána, s kihat-e az az egyén emlékezésére vagy az intellektuális kapacitására. A válaszok 75 százaléka nem volt helyes, ami ismét csak az információk hiányosságára mutatott rá. Sokkal könnyebb belecsöppenni a kábítószer-fogyasztás világába úgy, hogy az egyén kezdetben nincs tisztában a következményekkel – jegyezte meg a pszichiáter. Mint hozzáfűzte, a megkérdezetteknek csupán a harmada kérne segítséget szüleitől, ha gondjai merülnének fel a kábítószer-fogyasztás miatt.

Ez talán nem is csoda, ha figyelembe vesszük, hogy a tinédzserek 45 százaléka mondta azt, hogy rossz a kommunikációja a szüleivel. Több mint 70 százalékuk szerint a szülőknek nincs elég idejük arra, hogy meghallgassák gyerekeik problémáit. A fiatalok 12 százaléka vallotta azt, hogy lelki, 8 százaléka pedig azt, hogy testi erőszaknak volt kitéve a szülő részéről.