2024. március 29., péntek

„Hazavonz az ősök és Szűz Mária tisztelete”

Temetői kápolnabúcsú volt Regőcén

Szombaton tartották meg a regőcei temetőkápolna búcsúját. Az ünnepi szentmisét ft. Pekanović Josip zombori esperesplébános, ft. Egedi Antal nemesmiliticsi és regőcei plébános és ft. Drobina Gábor, regőcei születésű, zombori káplán szolgáltatta.

A résztvevők (L. Móger Tímea felvétele)

A résztvevők (L. Móger Tímea felvétele)

Az ünnepen részt vett Dubacz Éva tartományi képviselő, dr. Goretić Vámoser Györgyi, a zombori városi képviselő-testület Vajdasági Magyar Szövetség frakciójának vezetője, Jankovich Szilárd, Zombor város Tanácsának tagja, Pribilla Attila, Zombor város segédpolgármestere, Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke és Drobina Mónika, a VMSZ regőcei helyi szervezetének elnöke.

Ft. Drobina Gábor számára igen kedves ez az ünnep.
– Csaknem tíz éve tartjuk meg ilyen módon a kápolna búcsúját. 2005-ben az addig romos állapotban lévő kápolna fel lett újítva, 2011-ben a kápolna 150 éves volt, erre az alkalomra a kalocsai érseket hívtuk meg, hogy szentelje meg a felújított kápolnát és a kálváriastációkat. Ezt követően hagyomány lett, hogy minden évben ünnepélyes keretek között ünnepeljük meg a kápolna búcsúját – hallottuk Drobina atyától.

Drobina Margit, a helyi magyar közösség oszlopos tagja, az egyházközösség aktív tagja a kápolnabúcsú közösségi jelentőségét taglalta.
– Nincsen regőcei magyar művelődési egyesület, így amikor a templomban van a búcsú, ott, amikor a kápolnában, akkor pedig itt találkozik a közösség. A templombúcsúra minden Regőcéről elszármazott hazalátogat, hazavonzza őket a szülőföld, de a környékbeli magyarok is eljönnek. Az egykori regőceiek, éljenek most a világon bárhol, arról mesélnek, hogy itt érzik otthon magukat. Mi pedig igyekszünk megfelelő módon haza, ide várni mindenkit. Az egyházközösség tagjai munkaakció keretében feltakarították a temetőt, a kápolnát és környékét, a mai ünnepre a helyi adakozásnak köszönhetően készült a megvendégelés. Kiemelten nagyon sokat köszönhetünk a helyi Rabata családnak, de mindenkinek hálásak lehetünk, a helyiek mindig örömmel jönnek segíteni. Következő munkatervünk a helyi zsidó temető rendbetétele – mondta Drobina Margit.

Pekter Miklós regőcei születésű, Őrszálláson él. Számára természetes, hogy minden évben „elzarándokol” szülőfalujának kápolnabúcsújára.
– 1990-ben Međugorjéban voltunk a feleségemmel együtt. Azóta tizenötször zarándokoltunk oda, onnan hoztam azt a zarándokbotot, amelyet ma a regőcei búcsún is használok. Főleg Mária-kegyhelyeket jártunk be. Minden helyről hoztam egy-egy medált, ezeket akasztottam a botra. Mindegyik egy- egy mérföldkövet jelez a (hit)életünkből. Regőcén születtem, egyértelmű, hogy eljövök a búcsúra, ebben a temetőben nyugszanak a hozzátartozóim és a Mária-tisztelet is ide-, hazavonz – nyilatkozta Pekter Miklós a regőcei ünnep kapcsán.