2024. március 29., péntek

A szerb állam magához csalogatná a digitális nomádokat

A munkaügyi és foglalkoztatási minisztérium két törvénymódosítást fog hamarosan javasolni, melyek lehetővé tennék az ún. digitális nomádok idevonzását. Eszerint egy éves szerbiai munkavízumhoz juthatnak mindazok, akiknek a bruttó bére meghaladja a 3500 dollárt legalább fél éven át, viszont nem szerbiai állampolgárok és nincs lakcímük Szerbiában.

Bojana Stanić államtitkár a Tanjugnak kijelentette, nincs kétség affelől, hogy most is jelen vannak az országban olyan külföldiek, akik Szerbiából távmunkát végeznek távoli cégeknek, csak a rendszer számára „láthatatlanok”. Hozzáfűzte, hogy Európában Észtország tette meg az első lépést az online munkát folytatóknak a magához csalogatásához, világviszonylatban pedig Bali szigete a kimagasló példa. 

– Becslések szerint Balin jelenleg 50.000 digitális nomád él. Ha havonta 1300 eurót otthagynak, akkor a szigetállam egy hónap alatt 65 millió eurót zsebelhet be. Minden feltételünk megvan nekünk is magunkhoz vonzani ezt az újfajta munkaerőt, és megteremteni nekik a lehetőséget, hogy innen dolgozhassanak – mondta az államtitkár.

A minisztérium megítélése szerint a külföldiek foglalkoztatásáról és a külföldiekről szóló törvény módosítása az év végéig megtörténhet. Ez esetben 2021-ben Szerbia bemutatkozhatna, mint nyitott ország a digitális nomádok előtt.