2024. április 25., csütörtök

Népművészet, ami összeköt

A Csörgő és a Fokos zenekar közös koncertje, Ágoston Andrea szőtteskiállítása Topolyán

 Pénteken este Topolyán, a Művelődési Ház színháztermében nagysikerű közös koncertet tartott a topolyai Csörgő citerazenekar és az óbecsei Fokos zenekar. A népzenei estet zsűriztetett szőttesek kiállítása keretezte. A már évek óta júniusban tartott Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál rendezvényeire a világjárvány miatt most kerülhetett sor.

A műsor kezdetén Kisimre Szerda Anna, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Hajnal Jenőt, az MNT elnökét, valamint Szatmári Adriánt, Topolya község elnökét és a községi tanács tagjait: Mentus Líviát és Kovács Viktort.

A köszöntőben elhangzott, hogy a nagy múltra visszatekintő Csörgő citerazenekar tavaly ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját, a Fokos zenekar pedig az idén tízéves. Mindkét együttes számos szakmai elismerésben részesült, és több CD lemezzel büszkélkedhet.

A két zenekar muzsikája által a Nemzeti Összetartozás Évében, a zene szárnyán bejártuk a Kárpát-medence tájait, élvezhettük népdalkincsünk sokszínűségét, és az élményt fokozta a szőttesekből és népviseletekből a helyszínen látható reprezentatív kiállítás. A szőttesek Ágoston Andrea topolyai szövőnő keze munkáját dicsérik, aki 2019-ben elnyerte a népi tárgyalkotó iparművész címet. Tizenöt éve kezdett szövéssel foglalkozni a Vajdasági Magyar Folklórközpont népi szövőtanfolyamán, azóta már oktatóként is tevékenykedik. Számos díjazott munkája van.

A közös bemutatkozás melyet a közönség többször vastappsal jutalmazott az NKA Halmos Béla Program Kollégiumának, a topolyai önkormányzatnak és a helyi közösségnek, valamint a Művelődési Háznak a támogatásával valósult meg.