2024. április 20., szombat

A Szabadka Sri Chinmoy Békeváros emlékmű

Sri Chinmoy verssorai négy nyelven, köztük magyarul is olvasható (Gergely Árpád felvétele)

Sri Chinmoy verssorai négy nyelven, köztük magyarul is olvasható (Gergely Árpád felvétele)

Szabadka hamarosan három új köztéri szoborral gazdagodik. Bíró Károly egykori polgármesternek, I. Petar Karađorđević szerb királynak és Ivan Antunović katolikus püspöknek állítanak szobrot. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

A városháza előtti parkban, a kék szökőkút mellett található egy kis kőszobor, amely azt hirdeti, hogy Szabadka Sri Chinmoy Békeváros. Ma már talán kevesen tudják, mit is jelent ez a cím, és kinek vagy minek állít emléket a szobor.

Sri Chinmoy egy bengáliai születésű amerikai spirituális tanító, guru és művész volt, akinek a neve alatt mintegy 1600 különféle írás, kiadvány jelent meg, és egyes adatok szerint 120 ezer verset írt. Chinmoy 1931. augusztus 27-én látta meg a napvilágot Sakpura faluban, az akkori Brit-Indiában, a mai Banglades területén. Szülei hét gyermeke közül ő volt a legfiatalabb. 1944-ben, szülei elvesztését követően csatlakozott testvéreihez egy Dél-Indiában található kis tanítványi közösséghez, és ott az elkövetkező húsz évet spirituális gyakorlatoknak és meditációnak szentelte. 1964-ben egy belső késztetés hatására New Yorkba költözött, majd előadásokat, nyilvános meditációs gyakorlatokat tartott szerte a világban. 1966-ban Puerto Ricóban létrehozta az első Sri Chinmoy Központot. Mára 60 országban több mint 300 Sri Chinmoy Központ működik. 1970-ben U Thant, az ENSZ akkori főtitkára felkérte Sri Chinmoyt, hogy heti kétszer csendes békemeditációkat tartson az ENSZ New York-i székhelyén. 1987-ben elindította Sri Chinmoy Egység – Otthon Békefutás elnevezésű világméretű programját, amelyen a futók országról országra haladva egy lángoló békefáklyát vittek és adtak kézről kézre. Az útvonal a világ több mint 70 országát érintette, és számos híresség, állam- és kormányfő tartotta kezében a Békefutás fáklyáját, többek között II. János Pál pápa, a Dalai Láma és Nelson Mandela, a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke.

Szabadkát 1995-ben, miután a város a délszláv háború alatt háromszor is fogadta a Békefutás fáklyáját, a New York-i Sri Chinmoy Békeközpont Sri Chinmoy Békevárossá nyilvánította. Az eseményt Sava Halugin szobrászművész kőszoborral örökítette meg, amelyet 1995. október 11-én lepleztek le. Az alkotáson Sri Chinmoy verssorai olvashatók angol, szerb, horvát és magyar nyelven:

„Szabadka Sri Chinmoy Békeváros:

Szívemben semmi sem oly jó,

életemben semmi sem oly tökéletes,

mint a béke.”

Az ünnepségre Oroszországból, Ausztriából, Magyarországról és az akkori Jugoszlávia számos városából érkeztek Sri Chinmoy tanítványai, a New York-i nemzetközi békeszervezetet pedig dr. Stella Šreblin képviselte. A szobrot Vangelis zenéjére leplezték le.

Sri Chinmoy 2007-ben New Yorkban hunyt el, azon a napon, amikor a szabadkai szobrot felavatták, vagyis október 11-én. Sajnos az emlékmű ekkor már igen elhanyagolt állapotban volt. Moha lepte be, graffitik csúfították, a feliratok pedig lekoptak róla. 2009-ben azonban a szobor alapos tisztításon és felújításon esett át. Így napjainkban régi pompájában hirdeti, hogy Szabadka Sri Chinmoy Békeváros.