2024. április 25., csütörtök

Féltve őrzött régiségek

Oldtimer-találkozó volt Palicson

Vasárnap délelőtt oldtimer-találkozót rendeztek Palicson, az idén a koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon. A régi gépjárművek rajongói a korábbi években megszokhatták, hogy a szomszédos országok is képviseltetik magukat, most azonban csak hazai gépjármű-tulajdonosok vezettek el a rendezvény helyszínére, a palicsi Vigadó mellé.

Teufik Isaković, a Szabadkai Nemzetközi Oldtimer Klub elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy előzetesen mintegy negyvenen neveztek be a kiállításra, az indulásnál azonban kiderült, hogy a rendezvény megszervezéséről többen is értesültek a médiából, így utólag járműveikkel ők is csatlakoztak a felsorakoztatott oldtimerekhez.

– Szabadkáról, Újvidékről, Belgrádból, Kúláról, Óbecséről, Zomborból, Horgosról, Mitrovicáról és Apatinból is érkeztek régi autók és motorok a találkozóra. A járvány miatt döntöttünk a palicsi Vigadó mellett. A klub elnökeként hálás vagyok, hogy ebben a helyzetben is ilyen szép számban megjelentünk. Egyébként a korábbi években rendszeresen kétszer ennyi autó szokott lenni, hisz Magyarországról, Boszniából, Szlovéniából, Ausztriából, Horvátországból és más országokból is érkeznek kiállítók – mondta Teufik Isaković.

A kiállításon minden sofőr és a segítője serleget, illetve érmet kapott, amelyen a Stop korona felirat olvasható.

Branko Bogdanović Újvidékről hozta el Palicsra a találkozó legrégebben gyártott gépjárművét.

– Az 1927-es évjáratú Willys Knight járgányomat Hollandiában vettem. Ezeknek a régi gépjárműveknek nagyon primitív berendezésük van, és úgy kell őket karbantartani, mint az összes többi régi autót. Az alkatrészek legtöbbjét elő lehet állítani akár otthoni feltételek között is, vagy megvásárolhatók külföldön. Ezzel a járgánnyal még nem jártam külföldön, de itthon igen sokat vezetem. Sok örömet okoz nekem, különösen akkor, ha megnézik a járókelők, és megdicsérik. Korábban volt egy 1913-ban gyártott Fiatom is, a jelenlegi pedig 11 éve van a tulajdonomban – mondta az újvidéki kiállító.

Bálint András Horgosról hozta el kiváló állapotban lévő, 43 éves Opel Rekordját.

– A hetvenes években Németországban dolgoztam, és megismerkedtem egy ottani szerviz tulajdonosával, tőle vásároltam ezt az autót. Nagyon vigyázok rá, örökké garázsban tartom, és körülbelül 20 éve csak kiállításokra, kirándulásokra járok vele. Tagja vagyok a magyarországi Opel Veterán Klubnak, tíz éve egyik Székesfehérváron szervezett bemutatón első helyezést értem el a járgányommal, mert érintetlen állapotban van, az eredeti festésével. Voltak ott idősebb autók is, de azokat újrafestették és feljavították, ezért nem érnek annyit. Száz lóerős, és még mindig vetekszik a mai gyors autókkal – osztotta meg velünk büszkén Bálint András.