2024. március 28., csütörtök
KAJAK-KENU

Három szerb érem Szegeden

Szerbia U18-as kajak-kenu válogatottja három érmet szerzett a Maty-éren megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyén. A szombati nap során ugyan hét szerb egység is döntőzhetett, közülük egyedül Branko Langudžićnak sikerült az éremszerzés. A šabaci fiatal a K1-esek 500 méteres fináléjában egy pillanatra sem engedte ki kezéből a vezetést, végig összpontosítva, remek pályát produkálva magabiztosan nyert. Langudžić vasárnap 200 méteren is bekerült a fináléba, ahol az 1000-hez hasonlóan szintén negyedikként végzett. A tegnapi döntőben egyébként épp honfitársával, Đorđe Antonijevićtyel, valamint két magyarral, Orosz Ákossal és Keresztes Kristóffal vívott hatalmas csatát. A négy versenyző végig fej fej mellett haladt, a célba érkezésnél csupán tizedek döntöttek. A hajrát Antonijević bírta a legjobban, elsőként haladt át a célvonalon, így ő szerezte meg a szerb válogatott második aranyát a viadalon. A fiúkon kívül vasárnap még Željana Petrović és Anastazija Bajuk került döntőbe, a K1-esek 200 méteres fináléjában Petrović bronzérmes, Bajuk pedig ötödik lett.

A Nagy Mélykúti Elizabetta és a Dunja Sarić alkotta páros a pénteki 1000-es ötödik hely után 500-on hetedikként ért célba, míg Perlaki Edvárd és társa, Relja Radović kilencedik lett a férfi K2-esek 500 méteres döntőjében.

A 116 versenyzővel összesen 74 számban felvonuló házigazdák igazán impozáns teljesítményt nyújtottak a viadal során, a magyar válogatott összesen 109 érmet (42 arany, 41 ezüst és 26 bronz) nyert Szegeden, amivel több mint magabiztosan zártak az éremtáblázat élén (a második helyet Ukrajna foglalja el 32 medállal). A magyarok közül talán Szellák Szabina szereplése érdemel említést, aki 2 aranyéremmel (K1 200 és K2 500) hangolt első felnőttvilágversenyére, a hétvégén esedékes világkupára.