2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Szlovén győztes – de a fiatalabb!

Nem túlzás kijelenteni, hogy évtizedes viszonylatban az egyik legnagyobb fordulatot hozta el az idei Tour de France utolsó hétvégéje, pontosabban a szombati egyenkénti időfutam. Szlovénia már az etap előtt is ünnepelhetett, hiszen biztos volt, hogy a kis ország történelme során először győztest fog adni a világ legnagyobb profi kerékpáros-körversenyének, ám elenyésző számban voltak azok, akik úgy vélték, hogy az egész viadalon magabiztosan vezető Primož Roglič ennyire megroppanhat, illetve hogy a második helyen álló Tadej Pogačar olyan űridőt teker, amivel nemhogy megszorongatja, de meg is veri idősebb honfitársát. Márpedig a 22. születésnapját épp ma ünneplő „Pogi” valódi eksztázisban tekerte végig a 36 kilométeres kronót, a sík terepen is folyamatosan faragott a Rogličcsal szembeni, szűk egyperces hátrányából, az utolsó, 6 kilométeres emelkedőt pedig annyival gyorsabban teljesítette ellenfelénél, hogy végül már a másodperceket sem kellett számolgatni. Pogačar Rogličnak közel két percet adott, amivel egyperces előnybe került összetettben, ráadásul az addig a szakaszt vezető Tom Dumoulin idejét is bő egy perccel megjavította, így a Jumbo-Visma csapatától egyszerre vette el a sárga trikót és az etapsikert. Roglič célba érkezésével hivatalossá vált Pogačar összetett győzelme, amivel a 19 éves Henri Cornet 1904-es sikere óta a legfiatalabb Tour-győztes lett.

Pogačar az összetetten kívül további két trikót is hazavitt, hiszen értelemszerűen övé lett a legjobb 25 év alatti versenyzőnek járó fehér trikó, valamint a hegyi pontverseny győztesének járó pöttyös. A pontversenyben az ír Sam Bennett túlélte a legkomolyabb hegyeket is, amivel megtartotta a zöld trikót a korábban hétszeres győztes Peter Sagan előtt. A csapatversenyben idén sem férhetett kétség a Movistar elsőségéhez.

A tegnap esti zárószakaszt a párizsi körözés után Bennett nyerte meg.

Végeredmény, 20. szakasz (Lure–La Planche des Belles Filles, 36,2 km, egyéni időfutam): Tadej Pogačar 55:55 perc, Tom Dumoulin +1:21, Richie Porte a. i., Wout van Aert +1:31, Primož Roglič +1:56 perc stb. 21. szakasz (Mantes-la-Jolie–Párizs, Champs-Élysées, 122 km): Sam Bennett 2:53:32 óra, Mads Pedersen, Peter Sagan, Alexander Kristoff, Elia Viviani a. i. stb. Az összetett végeredménye: Pogačar 87:20:05 óra, Roglič +59 mp, Porte +3:30, Mikel Landa +5:58, Enric Mas +6:07 perc stb.