2024. április 25., csütörtök
CÍMLAPTÖRTÉNET

Az ecsettől a tetoválótűig

Cvitkó Beatrix egy igen sokrétű, fiatal csantavéri művész, akiről elmondható, hogy túlcsorduló energiája van. Festészetet tanult, de mellette fényképez és ír, hivatásának pedig a tetoválást tekinti. A nyáron barátnőjével gyerekek számára rajziskolát tartottak, s jelenleg saját vállalkozása beindításán ügyködik. Elmondása szerint minden amivel foglalkozik, valamilyen módon a tetoválás irányába viszi. Beatrix már gyermekkorában tudta, a rajzolás az, amit szeret.

– Már az általános iskolában is felfigyeltek rám a tanárok, rajzversenyeken is részt vettem. Mindig is szerettem rajzolni, és tudtam, hogy olyan suliba megyek, ahol tudok majd rajzolni. Szabadkán grafikus szakra iratkoztam, ami azért jó, mert megismertem a grafikai dolgokat is. Amikor befejeztem a grafikus iskolát, azonnal továbbmentem egyetemre, mert már a középsuliban is tudtam, hogy Szegeden akarok tovább tanulni. Ott festő szakra szakosodtam, de az volt a jó az egyetemen, hogy több mindent kipróbálhattam. Az egyetemen csak az államvizsgát kell letennem, jelenleg pedig egy kozmetikus OKJ-s képzést csinálok, nemsokára vizsgázni fogok. Erre a tetoválás miatt van szükségem – mondta el Beatrix, aki legszívesebben olajfestékkel fest, legfőbb témái mindig is az emberek voltak. Saját bevallása szerint szereti az emberi arcot, ezért kezdett karikatúrákat is készíteni.

A lelkes fiatal alkotó azonban őszintén bevallotta, hogy nem merült el annyira a festészetbe, amennyire kellene. Ennek az az oka, hogy mást érez a hivatásának.

– A tetoválás az, amit a fő hivatásomnak érzek. A festészet inkább csak az, ami hozzáad a tetováláshoz. Amikor elkezdtem tetoválni, akkor már alapokkal indultam, ugyanis bőrre is hasonló festeni, mint vászonra. Hogy honnan jött a tetoválás ötlete, azt nem tudom. Már a középiskolában tudtam, hogy tetováló szeretnék lenni, noha ennek nem volt semmi előzménye. Szívesen elkezdtem volna már korábban tetoválással foglalkozni, de nem bírtam mindaddig, míg nem lett elég pénzem. Anyagilag sosem álltunk olyan jól, hogy kidobjanak rám X összeget, és beszerezzünk mindent, mert nem kevés pénz beszerezni az összes festéket és jó tetováló felszerelést. Amikor egyetemista lettem, akkor kérdezte meg tőlem egy tetováló ismerősöm, hogy akarok-e tetoválni? Mondta, hogy szívesen megtanít. Rögtön elújságoltam egy Írországban élő barátomnak, és ő megígérte, hogy küld pénzt a szülinapomra, hogy elindulhassak az utamon. Végül annyit küldött, amiből meg tudtam venni egy kezdő felszerelést, és elmentem a tetováló ismerősömhöz, aki megtanított az alapokra. Igazából így kezdtem – mesélte Beatrix, aki három évvel ezelőtt vágott bele a tetoválásba. Az első ember, akit tetovált, az édesapja volt, és mai napig büszke első munkájára. Igaz, azóta sokat fejlődött.

Beatrix munka közben (Fotó: Lakatos János)

Beatrix munka közben (Fotó: Lakatos János)

– Sokat fejlődtem az Instagramnak köszönhetően, mert az emberek brutális dolgokat tesznek fel. Nem is gondolnánk, hogy mennyit lehet fejlődni csak abból, hogy látom egy profi tetováló kéztartását. Olyan művészektől lestem el ilyen dolgokat, akiket nagyon szeretek. Sokat gyakoroltam és szép lassan belerázódtam, de az is sokat hozzásegített, hogy Szegeden fél évig tetováló gyakornok voltam. Ott minden egyes nap gyakoroltam műbőrön, órák hosszán át – mondta Beatrix, aki mára már számos tetoválást készített, de mindegyiket kihívásként élte meg. Állítása szerint minden munkájához úgy áll hozzá, hogy felül akarja múlni önmagát.

Utolsó kérdésem Beatrixhoz az volt, hogy mik a tervei a jövőre vonatkozóan. Nem meglepő módon ezek is egyértelműen a tetováláshoz kötődnek.

– Mindenképpen vállalkozást szeretnék nyitni, és már rajta is vagyok az ügyön. Sminktetoválóként és tetoválóként szeretnék dolgozni, és ki akarom alakítani a saját tetováló szalonomat. Azt szeretném elérni, hogy az emberek úgy nézzenek a tetoválásra, mint egy művészeti formára. Sok ember még mindig nagyon negatív képet köt a tetováláshoz. A sminktetoválás, szemöldöktetoválás pedig úgy él bennük, hogy az egy kék csodálkozó csík a homlokon. Épp ezért úgy szeretném felépíteni ezt az egészet, hogy a természetességen legyen a hangsúly, természetes színeket szeretnék használni. Festőként megtanultam, hogy mely színek néznek ki jól együtt, mi az, ami harmonikus – mondta el Beatrix, aki jelenleg sminktetoválóként dolgozik Szegeden, viszont a saját szalonját már Csantavéren szeretné megnyitni. Bevallása szerint minden terve szülőfalujához kötődik. Talán ő is jó példája lesz azon kevés fiataloknak, akik a külföldön megszerzett tudást idehaza fogják kamatoztatni. És egy jó tetoválásért már nem kell messzire utazni, csak ide Csantavérre.

Nyitókép: Beatrix munka közben (Fotó: Lakatos János)