2024. március 28., csütörtök

A koronavírus hatása a várandós nőkre

A fertőzés megelőzése a legfontosabb

Az új típusú koronavírust mindössze néhány hónappal ezelőtt regisztrálták először, így még a virológusok is vizsgálják egyes tulajdonságait. Ami eddig biztosan ismert, hogy a leginkább veszélyeztetettek az idősebb korosztály tagjai, illetve, akik krónikus betegségekben szenvednek. Arról azonban, hogy milyen hatással van a koronavírus a várandós nőkre, már kevesebb fórumon lehet olvasni, tájékozódni. A témával kapcsolatban dr. Lépes Bingold Brigitta nőgyógyászt kérdeztük.

Minden nap változnak a vélemények és az új esetek megismerése bővíti a tudásunkat, de mivel új vírusról van szó, kevés tapasztalattal rendelkezünk. Minden vírus hatással van a szervezetünkre, egy állapotos nő esetében sincs ez másként. Annyi különbséggel, hogy nála sokkal összetettebb ez a hatás, ugyanis két szervezetnek az együttműködéséről van szó, és ennek a két szervezetnek folyamatosan harmóniában kell lennie egymással. Bizonyos vírusok veszélyesek lehetnek az első trimeszterben, a koronavírussal kapcsolatban azonban még nincs olyan adat, ami igazolná, hogy negatívan befolyásolná a magzat fejlődését. Néhány nappal ezelőtt született meg Szerbiában az első olyan kisbaba, akinek az édesanyja bizonyítottan koronavírussal fertőzött, de a csecsemőnél nem mutattak ki fertőzést. Ez is azt igazolja: a hüvelyben, magzatvízben, tehát szülőcsatornába nem adódik át a fertőzés – magyarázta a doktornő. Azonban kitért arra is, hogy Kínában volt példa arra is, hogy újszülöttön mutatták ki a fertőzést, de a konkrét esetben nem bizonyosodott be, hogy már a terhesség alatt történt-e a fertőzés vagy a szülés során fertőződött meg a csecsemő.

A nők a várandósság teljes ideje alatt ki vannak téve a fertőzés veszélyeinek, és ez nehezítheti a szülés lefolyását is.

Kizárólag a koronavírus-fertőzés miatt nem indokolt sem a császármetszés, sem a teljes altatás. Az édesanya természetes úton is megszülheti a gyermeket, ha megfelelő az egészségi állapota. Ezen többek között a légzési problémákat kell érteni. A szülést követően, attól függetlenül, hogy még nem bizonyított a COVID–19 jelenléte az anyatejben, a szoptatást nem kellene megengedni a fertőzött édesanyáknak, mert ilyen mértékű közvetlen kapcsolatnál könnyen átadhatják a fertőzést az újszülöttnek – magyarázta a doktornő.

Lépes Bingold Brigitta doktornő felhívta a figyelmet arra, hogy a védekezés, a megelőzés a legfontosabb a várandós nők esetében is. Ennek érdekében megfogalmazott néhány tanácsot, amelyek betartásával hatékonyabban elkerülhető a fertőzés.

Ilyen esetben fontos a rendszeres kézmosás. Igyekezni kell minden fizikai kontaktus elkerülésére az esetlegesen fertőzött személyekkel. A terhesgondozás vizsgálatait ne hagyják ki a kismamák, de ezen kívül maradjanak otthon. Természetesen, aki tapasztalja magán a koronavírus tünetit (magas láz, köhögés, gyengeség, izomfájdalom), ne menjen el a vizsgálatra, ilyenkor telefonon értesítse a legközelebbi egészségház illetékes személyzetét. Tehát minden olyan általános óvintézkedés érvényes mind a várandós, mind a nem várandós nőkre.