2024. április 26., péntek

Mesélő fali hirdetmények

Megnyílt a szabadkai gyermekszínházi fesztivál plakátkiállítása

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál több mint tíz éve működik együtt a belgrádi iparművészeti egyetemmel, ehhez kapcsolódóan pedig plakátkiállításokra is sor kerül. Az idei tárlat tegnap nyílt meg a szabadkai Danilo Kiš Alapítvány helyiségében. Az egybegyűlteket Ilija Tatić, a Szabadegyetem igazgatója köszöntötte:

Számos ötletes plakátot állítottak ki (Fotó: Gergely Árpád)

Számos ötletes plakátot állítottak ki (Fotó: Gergely Árpád)

– Néhány éve beszélünk már erről,  és még nem tettünk le róla, hogy létrehozzunk egy terjedelmes katalógust, amely egybegyűjtené az elmúlt évek plakátjait. Reméljük, hogy ezt mihamarabb sikerül megvalósítanunk. A plakátokat nagyon fontosnak tartjuk, mert a rendezvények hirdetése alkalmával a közönség ezekkel találkozik először. Szervezőkként nagy öröm a számunkra, hogy a fiatalokat is bevonhatjuk a fesztivál szervezésébe, de célunk az is, hogy felhívjuk a figyelmet a grafikai dizájnra és egyéb alkotói szakokra. Az idei pályázatra kevesebben jelentkeztek, a munkák viszont rendkívül színvonalasak, és csak egy-egy ponton múlott, hogy kik a díjazottak. A zsűrinek most tényleg nehéz dolga volt – hallottuk Ilija Tatićtól.

Az idei zsűrit Jasmina Jovančić Vidaković, a szabadkai Kortárs Galéria kurátora, Ljiljana Dinić kurátor, valamint Senka Petrović színésznő és rendező alkotta. A díjazottak Isidora Vulić, Bojana Rakić és Aleksandar Spasić.

A kiállításról Zdravko Mićanović, a belgrádi iparművészeti fakultás nyugalmazott tanára, a tárlat koordinátora is kifejtette a véleményét:

– Az elmúlt tizenegy évben százhatvankilenc hallgató több mint háromszázharminc plakáttal vett részt a pályázaton. Ez egy impozáns szám, ezért is mukálkodunk azon, hogy az alkotásokat egy katalógusban mutassuk be. A plakát a marketingrészhez tartozik, de nemcsak a közlés céljából készül, hanem azért is, hogy meséljen arról, amit hirdet, ez esetben a fesztiválról. Egy plakátnál nagyon fontos a szöveg és az illusztráció összhangja. Ha ezt sikerül elérni, a plakát is eléri a célját. Örömmel veszek részt a fesztiválon, megnéztem a nyitóelőadást, és azzal a benyomással távoztam, hogy ezek a gyerekeknek szánt produkciók valójában mindenkinek valók – mondta Zdravko Mićanović.