2024. április 26., péntek

Dačić a kormányalakításról és a Kovačević-ügyről

A nap folyamán érkezik Belgrádba a Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság néhány képviselője – jelentette be Ivica Dačić szerb külügyminiszter a Tanjug értesülése szerint. Az első találkozóra kedden kerülhet sor, s ezzel gyakorlatilag megkezdődik a két ország közötti, szeptember 4-én Washingtonban aláírt elvi megállapodás megvalósítása.

A dokumentum többek között tartalmazza a Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság regionális irodájának megnyitását a szerb fővárosban. Adam Boller, az intézet igazgatója szeptember 25-éig Athénban, Pristinában, Belgrádban és Jeruzsálemben folytat majd tárgyalásokat. A delegációhoz a hírek szerint csatlakozik Richard Grenell, az amerikai elnök különmegbízottja is.

Dačić úgy véli, hogy ezután folytatódhatnak a tárgyalások az új szerb kormány megalakításáról.

A külügyi tárca vezetőjét ugyanakkor a sajtó megkérdezte a Miladin Kovačević-ügyről is, mely a napokban robbant ki, amikor az agresszivitása miatt börtönviselt kosarazó újabb gyanús ügybe keveredett, barátnője ugyanis feljelentette testi sértés miatt.

Dačić a Pink Televízióban úgy nyilatkozott, hogy szerinte lehetetlen, hogy annak idején a New York-i konzul bárkinek is útiokmányt adott volna ki a jól ismert körülmények között, anélkül, hogy konzultáljon feletteseivel. Hogy ez mégis megtörtént, nyilvánvaló, hogy a belgrádi vezetés mindenről tudott. Akkor Vuk Jeremić volt a külügyminiszter, Borko Stefanović pedig a tárca második embere – emlékeztetett Dačić.

Mint ismeretes, Kovačević 2009-ben Bostonban súlyos testi sérüléseket okozott évfolyamtársának, Brian Steinhauernek, aki három hónapig feküdt kómában, majd felépült. Kovačević útlevelét az amerikaiak bevonták, de a szerb nagykövetség kiállított számára egy ideiglenes útiokmányt, aminek köszönhetően megszökhetett. Akkor a szerb kormány 900 ezer dollár kártérítést fizetett a Steinhauer családnak, az ügyet pedig az amerikaiak átadták a szerb igazságszolgáltatásnak. Kovačevićet két év három hónap börtönre ítélték, de büntetése letöltése előtt szabadon engedték. A diplomáciai botránynak minősíthető szöktetéséért azóta sem felelt, jegyezte meg a szerb külügyminiszter.