2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Még évekig eltarthat…

Stabil a szerbiai járványkép, bizonyos kockázati tényezők azonban léteznek – A védőoltás sem jelent majd azonnali megkönnyebbülést

Már több mint 15 ezer hazatérő áll fokozott egészségügyi ellenőrzés alatt, ennyien értek haza olyan régióbeli államokból, amelyek a szerbiai egészségügyi válságtörzs becslései alapján kockázatos országoknak számítanak a koronavírus-fertőzések gyakorisága miatt. A hazatérők között már olyanokat is találtak, akiknél kimutatható a COVID–19 megbetegedés jelenléte, számolt be dr. Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságtörzs tagja. Mint ismeretes, pénteken 18 órakor lépett életbe a válságtörzsnek az a döntése, amelynek értelmében fokozottan ellenőrzik a külföldről hazatérőket. Azoknak az országoknak az esetében érvényes a döntés, amelyekben a számarányokat figyelembe véve több a fertőzött mint Szerbiában. Az összes régióbeli ország ilyen, így a tengerről hazatérők esetében mindenképpen érvényes a rendelkezés, bárhol is nyaraltak az elmúlt napokban. A rendelkezés arra kötelezi a polgárokat, hogy bejelentkezzenek adataikkal az eZdravlje portálon (https://e-zdravlje.gov.rs/landing/), kitöltsék a betegséggel kapcsolatos kérdésekre adott válaszaikkal a kérdőívet, elmentsék vagy kinyomtassák azt. Ha nem észlelnek a következő tíz napban semmilyen tünetet, akkor ennek az időnek az elteltével újból ki kell tölteniük a kérdőívet, s ezzel ki is jelentkeznek a rendszerből. Az oldalon, de a határ átlépésének pillanatában is, részletes információkat kapnak az utasok az eljárás módjáról. Tünetek esetén fel kell keresni a COVID-rendelőt.

Kezdetben a védőoltáshoz sem férhet majd mindenki hozzá (Illusztráció: Beta)

Kezdetben a védőoltáshoz sem férhet majd mindenki hozzá (Illusztráció: Beta)

Kon elmondása szerint lehetetlen a jelen körülmények között figyelemmel kísérni mindazoknak a viselkedését, akik beutaztak az országba, s esetleg tüneteik is vannak. Közölte, hogy egyszerűen nincs annyi felügyelő, ahányra szükség lenne. Mindenkinek szolidárisnak kell lennie embertársai, családtagjai iránt, mutatott rá Kon. A járványügyi szakorvos arról is beszélt, hogy egész Szerbia területén mindössze öt középiskolásnál mutatták ki a fertőzést, ami véleménye szerint nem tükrözheti a valós állapotot, mivel az általános iskolákban sokkal több megbetegedést jegyeznek. Szerinte vagy nem jelentették az eseteket, vagy nem ismerték fel azokat. Ez esetben kérdés, mennyire tartják tiszteletben a többi javasolt intézkedést – szögezte le a közismert szakember, majd kitért arra, hogy ha szigorúan betartjuk az óvintézkedéseket, elkerülhetjük a harmadik hullámot, ám ez igen valószínűtlennek tűnik. Mint közölte, azt sem tagadhatja, hogy nagy valószínűséggel októberben megugrik a fertőzöttek száma.

NEM LEHET TOVÁBB SZIGORÍTANI

Az óvintézkedések esetleges szigorításáról elmondta, nem hinné, hogy a jelenleginél többet lehetne tenni, esetleg szigorítani.

A válságtörzs tagja nem tartja a jelen pillanatban jó ötletnek azt, hogy az iskolások áttérjenek az oktatás online formájára, mert szerinte azonnal felvetődik a kérdés, meddig kell akkor online tanítást alkalmazni. Annak a meglátásának adott hangot, hogy a koronavírussal kapcsolatos helyzetet nem fogja egycsapásra megoldani majd a védőoltás megjelenése sem, mert annak elérhetősége is megkérdőjelezhető marad a kezdetekben. Kon szerint a járványhelyzettel kapcsolatos gondokkal még akár éveken keresztül szembesülnünk kell. Meggyőződése, hogy a jelen pillanatban a különféle ünnepségek, családi összejövetelek jelentik a legnagyobb kockázatot, de szerinte eredményt hozhat, ha a polgároknak folyamatosan magyarázzák az illetékesek, mekkora kockázattal járnak ezek az események.

A FŐVÁROS FEGYELMEZETT!

Mivel az új fertőzöttek jelentős része a fővárosban él – a minap közölt adatok szerint pozitív eredményt hozott a tesztek fele –, ismét Belgrád felé irányult a nyilvánosság figyelme. Goran Vesić polgármester-helyettes igyekezett a közszolgálati médiának adott nyilatkozatában megnyugtatni mindenkit, s megvédeni a fővárosiakat. Mint közölte, Belgrádban nagyobb mértékben tartják magukat a polgárok az egészségügyi előírásokhoz, mint a többi szerbiai városban, a városi közlekedést használók kilencven százaléka védőmaszkot használ, ami nem mondható el mindenütt, érvelt. Hozzáfűzte, hogy a felügyelőségek naponta mintegy kétszáz vendéglátóipari létesítményt keresnek fel, s csak négy-ötben találnak szabálytalanságokat, ami szintén megnyugtató a polgármester-helyettes elmondása szerint.

PREŠEVO AZ ÚJ GÓCPONT?

Ami a szerbiai járványképet illeti, az epidemiológusok tegnapi nyilatkozataikban továbbra is stabilnak ítélték meg azt, felhívva a figyelmet a potenciális veszélyekre: a hazatérők hozzáállásától, valamint a csoportos összejövetelektől is sok függ, mondták. Attól tartanak a válságtörzs tagjai, hogy a dél-szerbiai Preševo újabb gócpontot jelenthet, szeptember eleje óta ugyanis folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma. A helyi orvosok azt mondták, egy adott pillanatban húsz fertőzöttet tartottak nyilván, mostanra azonban csillapodni látszik a helyzet.

30 új fertőzött – 2 áldozat

Hétfő délutánig, 24 óra leforgása alatt, Szerbia területén 5278 koronavírustesztet végeztek el. A covid19.rs honlap 15 órakor közzétett adataiból az derül ki, hogy az egy nappal korábbi adatokhoz képest csökkent az új fertőzöttek száma, 30 polgárról bizonyosodott be a fertőzés jelenléte. A szóban forgó időszakban két személy hunyt el, ezzel 743-ra emelkedett a járvány szerbiai áldozatainak száma.

Az összes eddigi fertőzés száma az országban 32.938, a halálozási arány 2,26 százalékos; 23-an vannak lélegeztetőgépen. A kórházban kezeltek száma 330. Az országban eddig összesen 1.078.079 koronavírustesztet végeztek el.