2024. április 19., péntek

Kon: Tizenötezren egészségügyi felügyelet alatt, közöttük fertőzöttek is

Eddig 15 ezer szerb állampolgár áll egészségügyi felügyelet alatt, ők valamennyien a koronavírus-járvány szempontjából kockázatos országokból tértek haza, és fertőzöttek is vannak közöttük – jelentette ki Predrag Kon epidemiológus, az országos válságtörzs tagja a Tanjug jelentése szerint.

– Ez pozitív, és fontos a közeljövőt nézve is, mert a fertőzöttek korai elkülönítése a koronavírus elleni küzdelem egyik fő fegyvere – mondta.

A járványügyi szakorvos arról is beszélt, hogy egész Szerbia területén mindössze öt középiskolásnál mutatták ki a fertőzést, ami véleménye szerint nem tükrözheti a valós állapotot, mivel az általános iskolákban sokkal több megbetegedést jegyeznek. Szerinte vagy nem jelentették az eseteket, vagy nem ismerték fel azokat. Ez esetben kérdés, mennyire tartják tiszteletben a többi javasolt intézkedést – szögezte le a közismert szakember, majd így folytatta:

– Ha szigorúan betartjuk az óvintézkedéseket, elkerülhetjük a harmadik hullámot, ám ez igen valószínűtlennek tűnik. Azt sem tagadhatom, hogy nagy valószínűséggel októberben megugrik a fertőzöttek száma.

Az óvintézkedések esetleges szigorításáról elmondta, nem hinné, hogy a jelenleginél többet lehetne tenni, a mostaninál többet talán nem is lehet szigorítani.