2022. január 25., kedd

A nyár számítógépes összefoglalója

Megérkeztek a Comet Lake platformjának asztali tagjai is. Az utolsó 10. Core i Intel processzor-generáció tagjainak (tehát az Ice Lake mobil processzoroknál is) 10-es típusszámának kezdete kitűnik minden i3, i5, i7 és i9 processzor-jelzések utáni két számjegyből. A generációs szám ily módon levő feltűntetése a következő néhány éven belül megjelenő Intel CPU-kra érvényes lesz. A Comet Lake asztali processzorok LGA 1200-as csatlakozásúak, 400-as lapkakészletes alaplapokba illeszkednek, a következő 11. generációs asztaliak a Rocket Lake-ek, 11-es típusszámkezdettel fognak rendelkezni, szintén az LGA 1200-as processzorfoglalatba érkeznek és PCIe 4.0-ás csatlakozásokkal az 500-as sorozatú alaplapokba. Mobil platformnál a 11. generációt Tiger Lakenek hívják. A Rocket Lake asztaliak után érkezik az Alder Lake 12. genenerációs, 8 kicsi és 8 nagy magú big.LITTLE koncepciós CPU, amelynek asztali változatai új LGA 1700-as csatlakozót és 600-as lapkakészletet kapnak és valószínűleg DDR5-ös memóriákkal párosulnak, majd pedig, szivárgások szerint a Meteor Lake érkezik szintén ebbe a csatlakozóba, PCIe 5.0-ás támogatással. Egy új gépre installált Windows 10 az alaplaphoz rendeli hozzá magát, tehát egy mégújabb gép alaplapjához újból megvásárolt Windows 10-re van szükség. Bemutatták az első profi Intel Xe DG1 grafikus kártyát és Tiger Lake CPU-s, vékony laptopot, amelyben, Iris Xe egyszerű ám erős grafikus mag van. Szeptember másodikán elrajtoltak a Tiger Lake sorozat tagjai, amelyek a noteszgépek, illetve az ultrahordozható konvertibilis táblák szegmensét veszik célba.
Megjelentek a Ryzen 3000 sorozatú APU-k, alaplapjaik és lapkakészleteik. Az X570 és B550 hatalmas előnyt kovácsolt ennek a platformnak mert elsőként a piacon PCIe 4 támogatású. Elérhető jelenleg az AMD belépőszintű A520-as lapkakészlete és alaplapjai amelyek nem támogatják a PCIe 4-et. Az AMD megerősítette, a CPU-k és GPU-k terén is átáll 2021 végéig a TSMC 5 nm-es gyártástechnológiára. Első körben az 5 nm-es Zen 4 EPYC Genoa processzorok jönnek az adatközpontokba. Asztali fronton idén még a Zen 2-es Ryzen 4000 asztali chipek jönnek 7nm-en, ezek alig gyorsabbak a Ryzen 3000-es sorozattól. 2021 vége felé futhatnak be az 5 nm-es asztali processzoraik. Az AMD Navi-alapú videokártyák egy ideje már elérhetőek a piacon, és 1080p-s, valamint 1440p-s környezetben kiváló teljesítményt nyújtanak játékok alatt. Természetesen sokan többet akarnak ennél, ezért is fontos, hogy mit tud majd az RDNA 2, vagyis a Big Navi. Novemberi vagy a decemberi megjelenés várható, ugyanis ekkorra jelenhetnek meg a sugárkövetésű támogatású RDNA 2-alapú Xbox Series X és PlayStation 5 konzolok. AMD Ryzen 5000 APU-k (Cezanne) teszt-teljesítményei jelentek meg összehasonlításokban, a következő generációs APU-k Zen 3-as CPU magokat és Vega grafikus magokat tartalmaznak.
Egy tajvani jelentésből kitűnik, hogy a két legnagyobb csiptervező cég is verseng a TSMC gyártókapacitásaiért, mert, hogy azokon gyártanák újonnan tervezett csipjeiket. Hogy az AMD ott gyártana, nem újdonság, ám a tajvani China News hírközléséből kiderült, hogy az Intel is a TSMC-vel képzeli el a jövőt, ami jelek szerint lehet annak az oka, hogy a TSMC részvényeinek értéke tíz százalékkal emelkedett. Miután a tulajdon gyáraik sokáig képtelenek voltak tíz nanométeres gyártástechnológiával gyártani csipeket, az Intel a 7 nanométeres eljárást is elhalasztotta, most úgy tudni, csak 2022-től lesz belőle valami. Ez azt jelenti, hogy az Intel még csak 10 nanométeren gyárt majd miközben az AMD 5-ön, tehát utóbbi négyszer összetettebb processzorokkal jelentkezhet. Hacsak nem tér át az Intel szintén a TSMC-hez. A TSMC jelezte, hogy 5 nanométeres gyártástechnikán gyártó gyára(ka)t állítana fel az USA területén. Egy tajvani lapnak adott kijelentéseikből, belső munkatársak jelezték, hogy az Intel már megállapodott a TSMC-vel, s e szerint a TSMC jövőre elkezdi gyártani az Intel termékeit, bár nem részletezték, hogy grafikus kártyák, alaplapok processzorai vagy lapkakészletek vannak a képben, de jelek szerint Xe sorozatú GPU-kat/FPGA-kat készíthetnek az N5/N5+ node-jaikon. A TSMC-nél gyártott grafikus csipek hírei amelyeket az Nvidia tervez is ugrást jelentettek a cégek részére a tőzsdén, így történt meg, hogy az Nvidia már többet ér a tőzsdén mint az Intel, valamint már nem a gaming részleg a legnagyobb bevételi forrása hanem a Datacenter divízió. Óriási előrelépést hoznak az Nvidia Ampere alapú GeForce videokártyái. Az új csúcs Nvidia tervezésű Ampere GPU-k egy sor új technológiát vonultatnak fel, az RTX 3070, 3080 és 3090. Az első jobb az RTX 2080 Supertől, ám olcsóbb, a második vele megegyező árazású, ám még gyorsabb, míg, a közeljövőben megjelenő AMD kártyák sem kelnek versenyre az Nvidia GeForce RTX 3090-nel amely 8K felbontásban 60 fps-szel futtathat csaknem minden játékot, 1400 dolláros, és csaknem háromszor több CUDA magot tartalmaz (tehát 3-szor gyorsabb), mint az RTX 2080 Super. A TSMC elérte a legnagyobb félvezető gyártó cég címet. Létezik 6, 5, 4 és 3 nanométeres gyártástechnológiájuk is, némelyek csak kisérletileg. 2018 áprilisa óta amikor kezdték a 7nm-es chipek gyártását, már egymilliárd 7nm-es hibátlan chipet gyártottak.
A negyedik negyedév folyamán csökkenni fognak a NAND Flash és a DRAM típusú lapkák árai. A DDR5 memóriák pedig néhány éven belül, teljes fejlettségükben ráduplázhatnak majd a DDR4-ek sebességére, ám áruk kezdetben csaknem 70%-al magasabb lesz.
Bemutatkozott a DirectX 12 Feature Level 12_2. Az újítást egyelőre még csak az Nvidia GeForce RTX és Quadro RTX sorozatú megoldásai támogatják, de az AMD, az Intel és a Qualcomm érkező termékei is megfelelnek majd a követelményeknek, ami azt jelenti, hogy az Xbox Series X és a kisebb Series S, valamint a Playstation 5 és a kisebb változata amely csak digitális, nincs benne korongolvasó, is támogatni fogják.