2024. március 28., csütörtök

Negyven új véradó

Ahogyan szeptemberben szokás, a városnap alkalmából a Vöröskereszt községi szervezetének a székházában fogadták a Topolya községbeli véradókat. A rendezvényen az önkénteseket Kospenda József, a Vöröskereszt topolyai községi szervezete közgyűlésének elnöke, Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere, dr. Pintér Kabai Andrea, a Szabadkai Közkórház vérátömlesztési részlegének a szakorvosa és dr. Varga Lívia, a topolyai Vöröskereszt véradási bizottságának elnöke fogadta és köszöntötte. Ők adták át a többszörös véradásért járó elismeréseket is. Az eseményen elhangzott, hogy ebben a nehéz helyzetben is jelentkeztek új véradók, de sajnos valamennyivel kevesebbet regisztráltak, mint az előző években.

Dr. Pintér Kabai Andrea elmondta, szerencsére a nehéz időszakokban is a vér várt a betegekre a transzfúziós részlegen, és nem fordítva, azaz nem kellett a rászoruló betegeknek a vérre várniuk, ami a topolyai önkénteseknek is köszönhető. A szabadkai vérátömlesztő osztály nevében rámutatott, hogy ugyan csökkenő tendenciát mutat a véradási kedv, de még mindig nincs oka panaszra a Szabadkai Közkórháznak.

Kospenda József elmondta, hogy 21 akciót szerveztek idén, és örvendetes, hogy 40 új véradót is regisztráltak. Az új véradók jelentős száma köszönhető Varga Lívia doktornő áldozatos felvilágosító munkájának. A véradóknak pedig azt üzente, a jelenlegi járványügyi helyzetben sem jár semmilyen külön kockázattal elmenni egy véradásra, ugyanis a szakemberek és a jól képzett gárda mindent megtesz minden alkalommal annak érdekében, hogy a kockázatokat kiszűrjék.

A közgyűlés elnöke azt is elmondta, most kivételesen csak 71 véradót hívtak meg. A járványügyi helyzet miatt a veterán véradókat most arra kérték, maradjanak otthon, nem szerették volna senkinek sem az egészségét kockáztatni. Viszont mivel júniusban az önkéntes véradók napja alkalmából nem tudták a fogadást megszervezni, most azokat hívták meg, akik öt, tíz, húsz, harmincöt, ötven vagy száz alkalommal adtak már eddig vért.