2024. március 28., csütörtök

A várandósság tervezése „okosan”

Hogyan készüljünk fel a gyermekvállalásra?

Napjainkban egyre több nő használ különböző fogamzásgátlót. Ezek közül a készítmények közül főképp a tablettákat övezik különböző, közszájon keringő mítoszok azt illetően, hogy mennyi időnek kell eltelnie a tablettaszedés elhagyása után, hogy biztonságos legyen a megtermékenyítés. A témakörben dr. Lépes Bingold Brigitta nőgyógyászt kérdeztük.

Hogyan hat a szervezetre a fogamzásgátló tabletta?

A legtöbb fogamzásgátlótablettat hormont tartalmaz, ösztrogént és progeszteront. Ez a két hormon a nőkszervezetébenönmagától is termelődik, a szabályos működésért rendszeres menstruációs ciklusért és peteérésértfelel mindkettő. Afogamzásgátló tabletta szedése során a készítmény tartalmabefolyásolja a petefészek működését, leállítja az ovulációt. Amikor a petesejt érik, az agyalapi mirigy hormonokat termel, amik a pete érését és kilökését stimulálják. A kombinált tabletta általában ezeknek a hormonoknak a kiválasztását állítja le, ennek következtében a petefészekből nem tud kilökődni a petesejt, így nem mehet végbe a megtermékenyítés. Mint minden gyógyszer, ez is a májon keresztül kerül a megfelelőszervhez, ahol kifejti hatását. A fogamzásgátló tabletta szedése előtt mindenképp szükséges az orvosi konzultáció, ugyanis vizsgálatok segítségével dönthető el, hogy melyik készítmény felel meg a leginkább.

Hogyan kell „okosan” tervezni a gyermekvállalást annak, aki tablettát szed? Mennyi időnek ajánlott eltelnie a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása és a gyermekvállalás között?

Ha fogamzásgátló tabletta mellett dönt, javasolt addig szedni, amíg a pár nem kívángyermeket vállalni. A készítmény elhagyása utánajánlott két spontán menstruációs ciklust várni, ezt követően már nyugodtan lehet próbálkozni. Azonban akkor sem kell kétségbeesni, ha a teherbeesés korábban történik. Ilyen esetben mielőbb nőgyógyászhoz kell fordulni, aki figyelemmel kíséri a terhesség folyamatát, és segít az esetleges problémák megoldásában.

Mi a helyzet az egyéb fogamzásgátló módszerekkel? A spirál eltávolítását vagy a kúp elhagyását követően szükséges-e bizonyos időnek eltelnie, mire lehetségessé válik a megtermékenyítés?

A spirál fogamzásgátló módszernek ma töbnyire két formájalehetséges, a hormonális(progeszteronnaldúsított) és a nem hormonális (réz és arany vagy ezüst és cinkötvözetű). Aspirál esetében már azeltávolítást követő első ciklusban is lehetséges a teherbeesés. A fogamzásgátló kúpot a közösüléstmegelőző 10 percben helyezik a hüvelybe, ahol a következő 3-4 óráig véd a terhességtől – az ezáltal nyújtott védelem 90 százalékos.

Milyen veszélyei vannak, ha valaki a fogamzásgátló tabletta szedése közben esik teherbe, vagy közvetlenül utána? Ez miben és milyen mértékben veszélyezteti a magzatot?

A fogamzásgátló tabletta, mint korábban is említettem,női hormonokat tartalmaz. Szabályosan, 24 óránként kell szedni. A kihagyás csökkenti a védelmet, és ez előre nem tervezett terhességhez vezethet. A nőnemű magzatra nincs semmilyenkáros hatással, nagyon ritkán a fiúmagzaton észlelhető nehezebben leszálló here. Emellett, mivel a hormonok szabályozzák a nyálkahártya vastagságát, a nem megfelelő vastagság miatt a korai terhesség során előfordulhat vérzés vagy spontán vetélés.

Mi történik akkor, ha elfelejtjük idejében bevenni a fogamzásgátló tablettát?

A rendszeres szedés biztosítja a csaknem 100 százalékos biztonságot. Amennyiben nem telt el több mint tizenkét óra a megszokott időhöz mérten, akkor be kell venni az elfelejtett tablettát, majd a rendszeres időben folytatni a szedését, de már ebben az esetben is csökken a védelem, így ajánlott az óvszer használata is. Amennyiben tizenkét óránál több telt el a rendszeres szedés időpontjától, a tabletta bevételét ki kell hagyni.

A szoptatás ideje alatt is szedhetők bizonyos fogamzásgátló tabletták. Ezek miben térnek el más készítményektől?

Forgalomban vannak olyan fogamzásgátló tabletták, melyek csak progeszteront tartalmaznak, ezeket a készítményeket a szoptatás ideje alatt is lehet szedni. Azonban sokszor előfordul, hogy használatuk során rendszertelen vérzés jelentkezik, emiatt inkább a hormonális spirált szoktuk javasolni.