2024. április 26., péntek

Janković: A válságtörzs bízik a polgárok felelősségtudatában

Pénteken életbe lépett a köztársasági egészségügyi válságtörzsnek az a döntése, amelynek értelmében fokozottan ellenőrzik a külföldről hazatérőket. Azoknak az országoknak az esetében érvényes a döntés, amelyekben a járványhelyzet súlyosabb, mint Szerbiában.

Srđa Janković immunológus az RTS-nek nyilatkozva kifejtette, a rendelkezés lényege a személyes felelősségvállalás, egyáltalán nem az a cél, hogy a rendőrség bárkit is kontrolláljon.

Janković megismételte, a legújabb intézkedés arra kötelezi a polgárokat, hogy bejelentkezzenek adataikkal az eZdravlje portálon (https://e-zdravlje.gov.rs/landing/), mindezzel kapcsolatban pedig részletes útmutatót kapnak visszatértükkor a határon is.

Elmondta, a szóban forgó rendelkezés nem korlátozza a polgárok mozgásszabadságát, arról van szó, hogy 10 napig követik a hazatérők egészségügyi helyzetét, ezzel is megakadályozva a járvány esetleges újbóli fellángolását. Ez egyébként összhangban áll az Európai Unió ajánlásával is.

Kifejtette, a rendelkezés betartása azok számára is fontos, akik olyan területről térnek haza, ahol nem kifelyezetten magas a fertőzöttek száma. Azt ugyanis senki nem tudhatja mikor, és hol kerül kapcsolatba a vírussal.

Kihangsúlyozta, amennyiben bárki a hazatérők közül tüneteket észlel magán, fel kell keresnie a COVID-rendelőt.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen módszerrel kívánják ellenőrízni, betartják-e a szóban frgó rendelkezéseket a polgárok Srđa Janković elmondta, túl nagyszámú lakosról van szó ahhoz, hogy bárkit is személyesen lehessen követni. A válságtörzs viszont bízik a hazatérők felelősségtudatában.

A témával kapcsolatban Dr. Predrag Kon járványügyi szakember úgy nyilatkozott, a rendszer nagyszerűen működik, és ilyen rövid időn belül máris eredményeket hozott. Mint mondta, a rendelkezés életbelépése óta 4500-an jelentkeztek be a portálon. 

Kon arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben valaki bármilyen okból kifolyólag, elektronikusan nem tudja magát nyilvántartásba vetetni, jelentkezzen ezzel a szándékkal háziorvosánál.

A szakember beszélt arról is, újabb intézkedések akkor lehetnek esedékesek, ha az idő lehűlésével újra megnövegszik a megbetegedések száma.