2024. április 20., szombat

Nem csökken a nemek közötti bérkülönbség

A nők kevesebbet keresnek, de kétszer annyit töltenek házimunkával, mint a férfiak
(Fotó: Beta)

Átlagban mintegy 11-16 százalékot tesz ki a nemek közötti bérszakadék Szerbiában, vagyis a férfiak keresete ilyen mértékben haladja meg a nők fizetését – jelentette ki Zorana Mihajlović kormányalelnök, a nemi egyenjogúság kérdéseivel foglalkozó országos koordinációs testület elnöke a béregyenlőség nemzetközi napja alkalmából, amelyet az idén tartanak meg először. Emlékeztetett arra, hogy a bérszakadás tekintetében az európai átlag 16,3 százalék, a globális pedig 23 százalék. Rámutatott arra, hogy Szerbiában a nők kétszer annyi időt töltenek házimunkával és a családtagokkal való törődéssel, mint a férfiak.

– A fizetetlen munkáról végzett elemzés azt mutatja, hogy ha mindezeket a tevékenységeket kifizetnék, akkor a nők 546 euróhoz juthatnának. A koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy mekkora tehert tudnak vállalni a nők, a házimunkától kezdve a kevésbé fizetett munkákig, mint az élelmiszeripar, a textilipar vagy az egészségügy. Másrészt, a legfizetettebb ágazatokban, mint az IT-szektor, alig akadnak nők – mondta Mihajlović.

Hozzátette, hogy a nők kisebb részvétele a munkaerőpiacon az otthoni, fizetetlen munkavégzéssel magyarázható.

– Sok nő dolgozik rövidített munkaidőben, ezt pedig 96 százalékuk a gyerekekről és más családtagokról való gondoskodással magyarázza, a férfiaknak pedig csak a négy százaléka indokolja a rövidített munkaidőt az otthoni munkával. A nőknek nehezebb összeegyeztetni a munkahelyi teendőket a magánélettel, és alig marad szabadidejük. Ezen mindenképpen változtatnunk kell – véli Mihajlović asszony.